'ACİLEN ŞİDDET YASASI ÇIKARTILMALIDIR'

'ACİLEN ŞİDDET YASASI ÇIKARTILMALIDIR'

Bilecik Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Abdülkadir Özdoğan, İzmir’de darp edilen doktor ile ilgili basın açıklaması yaptı. 1 Nolu Aile...

A+A-

Bilecik Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Abdülkadir Özdoğan, İzmir’de darp edilen doktor ile ilgili basın açıklaması yaptı. 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Dr. Abdülkadir Özdoğan: 'Acilen etkin, caydırıcı, uygulanabilir ve ertelemesiz cezalar içeren şiddet yasası çıkartılmalıdır.' dedi.
Bilecik Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Abdülkadir Özdoğan şöyle konuştu: '29 Mart 2019 tarihinde hepimizin bildiği gibi İzmir'de Bornova 29 Nolu Aile Sağlığı merkezinde görevli meslektaşlarımız ve sağlık çalışanları saldırıya uğramıştır. Eşine ilaç yazdırmak için gelen hastaya hastanın kendisi olmadan işlem yapılamayacağı açıklaması yapılmıştır. Bunun üzerine yaklaşık 10 dakika sonra hastanın eşi ASM'ye gelerek meslektaşımıza saldırmıştır. Bunun üzerine burnunun kırılmasına ve değişik yerlere yaralanmasına neden olacak şekilde darp edilmiştir. Bununla yetinmeyen şehir eşkiyası mahalledeki diğer yakınlarını çağırmıştır. İki araba eli sopalı kişiler ASM'ye gelerek ASM'de görevli 2 meslektaşımızı, meslektaşlarımızın olay yerinde bulunan eşlerini hemşire ve hizmetlileri olaya engel olmaya çalışan esnafı darp etmiştir.
Geçtiğimiz hafta yaşanan bu olay ne ilk ne de son olacaktır. Bize hekimler sağlık çalışanları bu koşullar altında görevimizi yerine getiremiyoruz. Yetkililerden bir an önce sağlıkta şiddeti önleyecek yaptırım gücü yüksek yasal değişiklikler bekliyoruz. Angaryaların yüklendiği, gereksiz raporlar, negatif performans uygulaması önü alınamayan uygunsuz istekler, ASM'leri huzurlu çalışılan nitelikli sağlık hizmetlerinin sürdürüldüğü yerler olmaktan çıkarmıştır.
Kapıdan giren her kişinin potansiyel bir tehlike olabileceği duygusu hekimlerde diğer sağlık çalışanlarımızda tarifsiz gerginlik yaratmaktadır. Hekimler bilime ve yasalara göre davranmaları durumunda idare, toplum ve medya tarafından yalnız bırakılacağı hatta suçlanabileceği kaygısı taşımaktadır. Her gün yaşanan bu tüketici süreç şiddetin de eklenmesiyle yok edeci olmaya başlamıştır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete bakıldığında en öne çıkan sebepler hasta memnuniyeti bahane edilerek yapılan usulsüz taleplerdir. Sağlıkta şiddeti görmezden gelmek, hekimlerin tükenişini hızlandırmaktadır. Şiddete karşı uygulanabilir, caydırıcı, ertelenmeyen cezalar acilen yasalaştırılmalıdır. Bu cezalar düzenlenirken sözel şiddet ve sosyal medyadan yapılan gerçek dışı, suçlayıcı, ön yargılı halkı galeyana getiren söylemler de ceza kapsamına alınmalıdır. Çıkartıldığı söylenen son şiddet yasası caydırıcı cezalar içermemektedir. Son yaşanan olaylarda sosyal medya üzerinden yapılan yorumlar toplumsal lincin örnekleridir.
Biz hekimler işimizi aldığımız tıp eğitimine, ahlakına ve kanunlara uygun şekilde yapmak istiyoruz. Son yıllarda artan şiddet ve iş yükü baskısı tükenişimizi arttırıyor. Artmış sözel ve fiziksel şiddete karşın hala caydırıcı, uygulanabilir ve ertelemesiz cezalar içeren kanunun çıkartılmaması tükenişimizi hızlandırıyor.
İsteklerimizin içinde şu da var; sağlık okur yazarlığı arttırılmalıdır. Acilen etkin, caydırıcı, uygulanabilir ve ertelemesiz cezalar içeren şiddet yasası çıkartılmalıdır. AHEF olarak bu konularda bir araya gelmek ve birlikte çalışmak için sağlıkla ilgilenen tüm mesleki gruplara ve sivil toplum kuruluşlarına açık davet gönderiyoruz.' dedi.

untitled-2-013.jpg


Bu haber toplam 3505 defa okunmuştur
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum