BAŞKAN LEVENT SORULARIMIZI CEVAPLADI

BAŞKAN LEVENT SORULARIMIZI CEVAPLADI

İlçemizde bu hafta Perşembe günü yapılacak Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri öncesinde mevcut Başkan Buğra Levent ile son 5 yıllık görev süresi boyunca...

A+A-

İlçemizde bu hafta Perşembe günü yapılacak Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri öncesinde mevcut Başkan Buğra Levent ile son 5 yıllık görev süresi boyunca yapılan çalışmaları değerlendirdik. Bu bağlamda bizlere zaman ayırdığı için TSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Buğra Levent’e çok teşekkür ediyoruz.

5-(1).jpeg
Yazı İşleri Müdürü İsmet CEP: Başkanım öncelikle genel bir değerlendirme alabilir miyiz?
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent: Bizlere böyle bir fırsat verdiğiniz için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. Göreve geldiğimiz 2013 yılından bu yana Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası olarak başta değerli üyelerimiz olmak üzere bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine değer katmak adına çalışma ve faaliyetlerimize aralıksız devam ediyoruz.
Odamız çeyrek asırlık geçmişi ve özellikle son dönemdeki performansı ile bölgesinde, ülkemiz genelinde ve özellikle de TOBB Camiasında tanınan başarılı odalar konumuna gelmiştir.
Yeni oda hizmet binamızı temelinden çatısına çok titiz ve mesaili çalışmalarımız ile tamamladık ve bugün toplam iki bin metrekarelik kullanım alanına sahip bu eserimizi değerli üyelerimizin ve şehrimizin hizmetine sunduk.  
TOBB camiasında beş yıldızlı hizmet vermenin göstergesi olan TOBB Oda Akreditasyon belgemizin gereklerini harfiyen yerine getiriyoruz.
Bu süreçte bizlere sürekli destek ve katkıda bulunan başta Meclis Başkanımız olmak üzere tüm oda yöneticilerimize ve çalışma arkadaşlarıma da bu vesile ile teşekkürlerimi sunarım.
Yazı İşleri Müdürü İsmet CEP: Görev süreniz boyunca özellikle Gümrük Müdürlüğü ve Lojistik Merkez gibi bölgemiz ekonomisine katkı sağlayacak önemli projeleri yakinen takip ettiğinizi biliyorum. Bu konuda ki son gelişmeler hakkında bilgi alabilir miyim? Bunlar dışında takip ettiğiniz farklı projeleriniz var mı?   
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent: Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilen başta Milli İstihdam Seferberliği programları olmak üzere şehrimiz ve bölgemiz ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını gördüğümüz hızlı tren, lojistik merkez, devlet teşvikleri, organize sanayi bölgemiz, üniversitemiz ve benzeri konularda oda olarak çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. 
Şehrimiz hızlı tren, çevre yolu gibi tamamlanan projeleri, organize sanayi bölgesi, her geçen gün gelen yeni yatırımlar, coğrafi konumu ve kavşak noktalarında bulunması sebebi ile hızla gelişiyor.
Bu konularda Milletvekillerimiz, Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız ile üyelerimizden de aldığımız görüş ve öneriler doğrultusunda arz dosyaları hazırlıyoruz.
Bu çalışmalarımızı Sayın Başbakanımız başta olmak üzere ilgili Bakanlıklara, Sayın Milletvekillerimize ve TOBB Başkanlığı ile kurum, kuruluşlara iletiyor ve takip ediyoruz.  
TOBB özelinde etkin görevler alıyoruz. Şahsımın tüm Türkiye geneli için oluşturulan İnşaat Taahhüt Komitesinde aldığım sözcülük görevi ile de tüm üyelerimizin problemlerini iletme ve bunlara çözüm üretme fırsatı buluyoruz.
Kısaca Bozüyük sanayi yatırımları ile öne çıkıyor.
Edirne Halkalı’dan, Iğdır Dilucu’na, Bahreyn ‘den Kırgızistan a ,Brüksel’den, Katar’a Gümrük Bakanımızın peşinden hiç ayrılmadık. İlçemize Gümrük Müdürlüğünün  kazandırılması için isteklerimizi hep yineledik tabiri caizse kendisini bu konuda bıktırdık.
Yeni hizmet binamızın açılışında da Bakanımızdan sözünü aldığımız Lojistik Merkez ve Gümrük Müdürlüğümüzün açılması ile tam bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyoruz.
Yazı İşleri Müdürü İsmet CEP: Ticaret ve Sanayi Odası olarak son dönemde ne gibi çalışma ve faaliyetler yürüttünüz?
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent: Yurtiçi ve yurtdışı fuar organizasyonlarımız ile..,
Üyelerimizin işlerini geliştirmelerine, yeni pazarlar ve yeni tecrübeler edinmelerine katkı sağlıyoruz.
14 yurt içi 2 yurt dışı toplam 16 fuar ziyaretimizde 450 firma temsilcimiz ile bir araya gelme fırsatı bulduk. İş –kur hizmet noktamız ile üyelerimizin istihdam taleplerini değerlendiriyoruz. 
KOSGEB ve BEBKA AJANS desteklerini üyelerimiz ile paylaşıyoruz.
Odamız ve MEYBEM A.Ş. arasında yaptığımız protokol ile üyelerimizin nitelikli eleman ihtiyaçları için özel meslek sınıfları açıyor mesleki yeterlilik belgelerini almalarını sağlıyoruz.
Altışar aylık dönemlerde düzenli Müşterek Meslek Komite Toplantıları yapıyoruz.   Sayın Valimizin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Koordinasyon Kurulu toplantıları, il istihdam kurulu toplantılarına katılıyor, katkı sağlıyoruz.
2013 yılından itibaren TOBB başkanımızın şahsi gayret ve katkıları ile tüm ülke genelinde kurulan kadın ve genç girişimciler kurullarımızın organizasyon ve etkinliklerine destek oluyoruz.
Odamız ile KOSGEB arasında yaptığımız protokoller ile girişimcilik sınıfları açıyor yeni iş fikirlerinin hayata geçirilmesine fırsat yaratıyoruz.
Odalar birliğinin altyapısını oluşturduğu yeni üyelik programımız ile on lıne hizmet verme aşamasına gelmiş bulunuyoruz.
Bu dijital dönüşüm sayesinde daha önce noter onayı,  vergi dairesi, sgk, vb kurumlar arasından yoğun bürokrasinin yaşandığı 7 farklı işlem sayısını bire düşürdük.
Şirket kuruluşları ve kuruluştan sonraki işlemlerini artık tek noktadan hizmet anlayışı ile odamızda hızla gerçekleştiriyoruz.
Yazı İşleri Müdürü İsmet CEP: Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanılan ve bu yıl da devam eden nefes kredisinin oda üyelerine ne gibi katkıları olacak?
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent: 2017 yılında oda bütçemizden ayrılan pay ile Nefes Kredisi adı altında TOBB odamız ve bankalar işbirliğinde üyelerimize
1.500.000 tl düşük faizli kredi havuzu oluşturduk ve bu kredilerimizi kullandırdık.
Aynı dönemde KOSGEB denetim kurulunda bulunan Rifat Hisarcıkılıoğlu’nun girişimleri ile,
KOSGEB’ den kullanılmayıp geri dönen makina teçhizat ile ilgili sıfır faizli kredi bütçesi İllerin nüfus oranına göre KOSGEB veri tabanına kayıtlı üyelerimize dağıtılmıştır.
Başbakanımızın onayı ile 2018 yılı nisan ayında TOBB tarafından nefes kredi programı yeniden hayata geçirilecek
Bu yıl Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odasından sağlayacağımız teminat karşılığı ve TOBB desteği ile kredi havuzumuzu 6.000.000 TL’ye çıkarıyoruz.  
Böylece üst limit 50.000 tl ortalama 35.000 tl kredi tavanı üzerinden toplam odamıza kayıtlı 170 üyemizin (yani faal üyelerimizin % 21’inin) kredi kullanmasını sağlamış oluyoruz.
Önceden noter onayı işlem ücreti ve diğer işlemlerle beraber 2.250 TL olan masrafı 650 TL’ye düşürdük.
Daha önceden üyelerimizden talep edilen faaliyet belgesi, suret onayı belgelerini bedelsiz sunuyoruz. Bu konuda yeni bütçe oluşumlarında odamız üyelerinin menfaatleri doğrultusunda iyileştirme çalışmalarımız yeni dönemde de devam edecektir.
Yazı İşleri Müdürü İsmet CEP: Bölgemizin ekonomisinin canlanması ve vizyonunun belirlenmesi konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent: Sayın Valimiz ve Kalkınma Ajansımızın işbirliğinde geçtiğimiz şubat ayında ilçemizde 2 günlük kampa girdik.
Sabah dokuz akşam 19 formatında tüm Bilecik genelindeki Milletvekillerimiz, Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız, Kent Konseyi Başkanımız ve Kurum Müdürlerimizle gerçekleştirilen Ortak Akıl toplantısında olduğu gibi..,
Sayın Valimiz başta olmak üzere ilçe Kaymakamımız Belediye Başkanımız kurum ve kuruluşların üst yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte bölgemiz ekonomisi ve sosyal yaşamı anlamında ortak hangi projeler yapılabilir onu araştırıyor, planlıyoruz.
Cumhurbaşkanımızın talimatları ve TOBB Organizasyonu ile Türkiye kendi otomobilini üretmeye kilitlendi.
Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız başta olmak üzere Türkiye’nin otomobilinin üretiminde bölgemizde yapılabilecek her türlü yatırıma hazır olduğumuzu tüm platformlarda dile getiriyoruz.
İnşallah 2019’da ilk prototip ortaya çıkacak. 2021’de de ticari satışlar başlamış olacak. Bu konuda Sayın Valimizin gösterdiği hassasiyet ve titizlik için kendilerine şükranlarımı sunarım.  
Yazı İşleri Müdürü İsmet CEP: Oda olarak normal işleyişinizin yanında eğitim ve sosyal sorumluluk projelerinin de daima içerisinde yer alıyorsunuz. Bu projelerden bahsedebilir miyiz?
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent: Daha önceden yapılmayan 2013 yılında ilk uygulamasını başlattığımız ve geleneksel hale getirdiğimiz toplu iftar yemeklerimizde üyelerimiz ile birlikte olma imkânı buluyoruz.
Yine üyelerimizin mutluluklarını, üzüntülü günlerinde de acılarını paylaşıyor,  oda olarak hep birlikte olduğumuzu hatırlıyor ve hatırlatıyoruz.
Sosyal Sorumluluk faaliyetlerimizi odamız ve TOBB işbirliğinde kesintisiz sürdürüyoruz. Hizmet binamızın tamamlanması ile birlikte ihtiyaç sahibi ve başarılı Bozüyüklü üniversite öğrencilerimize hem oda bütçemizden hem de Oda Meclis üyelerimizin şahsi destekleri ile öğrenim bursu veriyoruz.   
2013 – 2017 döneminde 4.900 orta öğrenim öğrencimize yaptığımız eğitim yardımı ve yardıma muhtaç 4.300 aileye gıda paketi olmak üzere toplamda 9.200 aileye ulaşmış bulunuyoruz.
Yazı İşleri Müdürü İsmet CEP: Organize Sanayi bölgemizin son durumu ve üyelerin talepleri konusunda bilgi alabilir miyiz?
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent: Halen ilçemizin doğusunda yaklaşık 5.250.000 m2’lik bir alanda faaliyet gösteren bir organize sanayi bölgemiz mevcuttur. Organize sanayi bölgemizde halen 2.000.000 metrekarelik tahsisli alan bulunmaktadır.  
Kobi niteliğindeki işletmelerimizin talepleri odamız tarafından osb yönetimine iletilmiş  3.300 – 6.500 metrekare gibi daha küçük ve ihtiyaca uygun  34 parsel daha oluşturulmuş  toplam 116 adet parsele ulaşılmıştır. 
Organize sanayi bölgemizde şu anda 29 firma aktif olarak çalışmakta ve bu firmalarda yaklaşık 2500 kişi istihdam edilmektedir.2018 yılı için metrekare fiyatı 70 tl olan organize sanayi bölgemizde şu an parsellerin % 38 i satılmış bulunuyor. Küçük parseller oluşturularak üyelerimizin alım gücü kolaylaştırılmıştır.
Yazı İşleri Müdürü İsmet CEP: Mart ayı içerisinde yaptığınız geniş katılımlı üye bilgilendirme toplantısında da açıkladığınız ülke geneli ve üyeleriniz özelinde yapılan çalışma ve iyileştirmeler nelerdir?
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent: Ülke genelinde nefes kredisi adı altında yüzde 9,9 faizle 290 bin firmaya 8 milyar lira kaynak sağlandı. 
KOSGEB’in 0 faizli 3 yıl vadeli kredi programlarından 290 bin firma faydalandı. Kredi garanti fonu  (kgf) ile 364 bin firmaya 221 milyar lira için TOBB kefil oldu. Toplamda Türkiye genelinde 681 bin firmaya dokunarak, 234 milyar lira finansa ulaşım sağlandı. Bozüyük Bilecik’in sanayi, iş hacmi ve sosyal anlamda lokomotifi olduğu gibi aynı başarısını istihdam programında da göstermiştir. 
Böylece bir işletmeye, ilave bir istihdam hedefinde il genelinde işletme başına 1.1 yeni istihdam sağlayıp, ülke genelinde de hedefin üzerinde gerçekleşme ile fark yarattık. 2017 yılındaki milli istihdam seferberliği sonrasında Türkiye 
OECD ülkeleri arasında Amerika’nın ardından 2. olmuştur. Rekor istihdam artışıyla Türkiye, Almanya, İngiltere ve Fransa’yı ikiye katladı.  Ülke genelinde 1,5 milyon ilave istihdam sağlandı.
İstihdam seferberliği sayesinde “aylık 100 TL asgari ücret desteği 2018 yılında da devam edecektir. Yeni biri işe başladığında  prim+vergi devlet tarafından karşılanıyor.
Üyelerimiz sadece maaşlarını ödüyor. Bu şu demek yani 1,600 TL sizden, 800 TL vergi+prim devletten. Yeni teşvikler tam 3 yıl boyunca yürürlükte olacak. Bu arada geriye dönük teşvikler ise devam ediyor.
Üyelerimize  İŞKUR’dan
İlave istihdam teşviği
Bir senden bir benden istihdam teşviği (tasarıda)
Kadın genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların teşviki
İşbaşı eğitim programı teşvikleri
İşsizlik ödeneği teşvikleri
Engelli istihdamı teşviği
Asgari ücret desteği programları devam ediyor.
TOBB Başkanımız Ankara’daki istişare toplantımızda yaptığı açıklamalarında sanayici ve imalatçılarımız için % 2 TRT kesintisi, OSB’lerde emlak vergisi ve damga vergisi gibi. Toplamda 1 milyarlık yükün iş dünyasının üzerinden kaldırıldığını müjdeledi.  Odalar birliği yatırım ortamını iyileştirme koordinasyon kurulunda kapsamlı çalışmalar yapılıyor.  Dünya iş-yatırım yapma kolaylığı endeksinde Türkiye 60.  Sırada yer alıyor. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden birisiyiz.
TOBB başkanımızın da dediği gibi bu bize yakışmıyor.
Hedef 2 yıl içinde Türkiye’yi ilk 20’ içine katmak. Bu kapsamda çok sayıda eylem planı üzerinde çalışılıyor. 100'ün üzerinde reform hazırlandı.
Mesela, inşaat izinlerinde mevcut 18 ayrı prosedür var, bunlar 6’ya iniyor.
Yapı denetim kanunu’nda yapılacak değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısı da 18’den 1’e düşürülüyor.
Ayrıca muhtasar ve sgk beyannameleri birleştiriliyor.
Bir şirketimiz yılda ortalamada 40-45 beyanname verirken, şimdi bu beyanname sayısı 12’ye düşürülüyor.  Bir diğer önemli reform KDV alanında. KDV alacaklarımız için de maliye bakanımız ile çalışılıyor. Devlet KDV alacağını zamanında iade etmezse faizi ile geri ödeyecek.  
Kredi kullanacak sanayicimiz artık. Gayrimenkul, fabrika binası haricinde,
Makinalarını, teçhizatını,  mallarını ve ürünlerini de teminat olarak gösterebiliyor.  Yine mevcut amortisman sürelerinin yarıya düşürülmesi ve böylece gider yazılmasının önü açılıyor.
Yazı İşleri Müdürü İsmet CEP: Son olarak geçtiğimiz bilgilendirme ve istişare toplantısında dile getirdiğiniz okul müjdesiyle alakalı bir değerlendirme alabilir miyiz?
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent: Odamız şehrimizin geleceğine yatırım yapıyor. İlçemizin gelişmesi ve zenginleşmesi için elini değil gövdesini taşın altına koyuyor, çalışıyor.
Başta yönetim kurulundaki arkadaşlarımız, meclis başkanımız ve şahsım olmak üzere, paydaşlarımız ve tüm oda çalışanlarımız ile birlikte  sorunların tespiti ve çözüm üretilmesini sağlıyoruz.
Muhakkak sıkıntılarımız oluyor, ama bunların hepsini aşacak iradeye ve imkâna sahibiz. Yaşadığımız sorun ve sıkıntılarımızı ancak birlik ve beraberlik içinde çözebileceğimize inanıyoruz. İlçemizde birlik ve beraberlik içinde hareket ederek pek çok iyileşme sağlandı. Kavga ile sorun-sıkıntı çözülmeyeceğini en iyi Bozüyük bilir.  
Sorunlar ortak akıl, diyalog ile çözülür. TOBB Başkanımız Rifat Bey’in de dediği gibi birlikte rahmet ve bereket var. Bizler de buna inanıyor, bu inanç ve azim ile çalışıyoruz.
Son olarak TOBB Başkanımızın bir müjdesini paylaşmak isterim. 81 ilin 81'inde okul yapımını tamamladıktan sonra 165 ilçede okul projesine başlanıyor. Biz de bu çerçevede ilçemize yeni bir okul ya da mesleki eğitim merkezi kazandırılması konusunda TOBB Başkanımızdan talebimize olumlu cevap almış bulunuyoruz. Şimdiden hayırlı olsun. Bizler hiç bir menfaat beklemeden, tek kuruş maaş almadan, karşılıksız hizmet edebilme, üyelerinin haklarını savunmak ve onlara her konuda destek olmak, önlerini açmak için bu görevlerdeyiz. Bir arada olmanın güç ve bunu sürdürmenin ilerleme getireceğine inanıyoruz. Bu günden geleceğe, inanç ve azimle, durmadan, dinlenmeden, kentimiz, bölgemiz ve ülkemiz ekonomisi, refahı ve mutluluğu adına çalışmayı kendimize görev biliyoruz.

12.jpeg


Bu haber toplam 2156 defa okunmuştur
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.