İMAR BARIŞI BİLGİLENDİRME MASASI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

İMAR BARIŞI BİLGİLENDİRME MASASI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Bozüyük Belediyesi İmar Müdürlüğü bünyesinde 06.06.2018 tarihinde yürürlüğe giren İmar Barışı hakkında bilgilendirme birimi kuruldu.Bozüyük Belediye...

A+A-

Bozüyük Belediyesi İmar Müdürlüğü bünyesinde 06.06.2018 tarihinde yürürlüğe giren İmar Barışı hakkında bilgilendirme birimi kuruldu.

Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı’nın talimatları ile İmar Barışı’nın vatandaşlar tarafından daha iyi anlaşılabilmesi, vatandaşların merak ettiklerini kolayca sorup öğrenebilmeleri ve izleyecekleri yol hakkında bilgi alabilmelerini kolaylaştırmak amacı ile kurulan bilgilendirme birimi daha ilk günden yoğun ilgi gördü. Vatandaşlar sabah erken saatlerde Bozüyük Belediyesi İmar Müdürlüğü’ne gelerek konu hakkında açıklayıcı bilgi edinmeye çalıştı.

imar-barisi-kanunu-bilgilendirme-birimi--2.jpg

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 13 milyon konutun imar ve iskân sorununu çözmesi hedeflenen İmar Barışı’nın usul ve esaslarının belirlendiği yönetmelik 06.06.2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yapılardaki imar ve iskân sıkıntısını çözerek yapıların tamamının kayıt altına alınmasını sağlayacak İmar Barışı başvuruları ise 08.06.2018 tarihi itibarı ile başladı. Müracaatların 31.10.2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt bedelinin 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Yönetmeliğe göre Yapı Kayıt Belgesi için e-devlet sistemi üzerinden başvuru yapılacak ve Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda %3’ü, ticarette % 5’i olacak şekilde belirleniyor. Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra maliklerin tamamının muvafakatı ile tapuya müracaat edilerek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek ve bu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olması aranacak. Bu yüzden Yapı Kayıt Belgesi müracaatında yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekiyor.

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme Bozüyük Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nce yapılırken İmar Barışı kapsamında başvuru yapmak isteyen vatandaşların e - Devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası, geçerli bir e-posta adresi,  beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inşaat alanı; konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (m²), yapıdaki konut ve ticari birim sayısı, arsa/arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m²) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.),   yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m²), yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek), imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi ve yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf (Fotoğrafların dosya formatı jpeg veya png olmalıdır) gibi bilgi ve belgelerini hazırlamaları gerekiyor
 

Bu haber toplam 2132 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.