'TARİHİN EN FAZLA OKUYAN MİLLETİ BİZDİK'

'TARİHİN EN FAZLA OKUYAN MİLLETİ BİZDİK'

Bozüyük Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve 14 Ekim Pazar gününe kadar sürecek olan 'Bozüyük Kitap Günleri' açılış programı gerçekleşti.Açılış...

A+A-

Bozüyük Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve 14 Ekim Pazar gününe kadar sürecek olan 'Bozüyük Kitap Günleri' açılış programı gerçekleşti.
Açılış programında konuşan Türk Tarih Profesörü ve Yazar Ahmet Şimşirgil tarihte Türk Milletinden daha fazla okuyan bir milletin olmadığını ifade ederek: 'Bizi okuma özürlü bir toplum olarak söylediler. Türk okumaz dediler. Avrupa'nın her yerinde kitap okunurken görüyoruz ama bizi göremiyoruz. Oysa ki; tarihin en fazla okuyan milleti bizdik.

kitap-(131).jpg

Bizim camilerimiz kitap okuma yeriydi, eğitim yeriydi. Tekkelerimiz, dergahlarımız, mescitlerimiz eğitim yeriydi. Bizim evlerimiz kütüphaneydi. Tarihte bizden daha fazla okuyan bir millet göstermezler. Nasıl yaptılar, nasıl becerdiler? Bunu anlamadığımız zaman, üzerimizde oynanan oyunları da anlamamız mümkün değil. Zira bunu maksatlı olarak, özel olarak okuma özürlü yapılmıştır. Bunun farkına varalım, bunu iyi anlayalım. Bunun içinde kitaba, eğitime, okumaya büyük önem verelim' dedi. 

kitap-(99).jpg
Yeni Kapalı Pazar Yerinde gerçekleşen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı programın açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Başkan Bakıcı konuşmasında çocukların okumaya teşvik edilmesi adına kitap günleri etkinliğini düzenlediklerini ifade ederek şunları söyledi: 'Devir değişiyor. Değişime ayak uydurmak istiyorsak bizlerde öğrencilerimizle daha farklı neler yapabilirizin içine girmek istiyoruz. Olmazsa olmazımız çocuklarımız. Şunu iyi bilin çocuklar gelecek sizlerle var olacak. 15 bine yakın öğrencimiz Bozüyük'te eğitime başladı. Eğitimin çok önemli olduğunu bilen birisi olarak eğitime yapılan yatırımın boşa gitmediğini ve dönüşünün de çok daha güzel olacağına inanan birisiyim.
Sayın kaymakamım bizlere çok değer veren ve bütün projelerin içerisinde yer alan birisi. Bugün yine beraberiz. Bozüyük'te eğitim adına yapılacak tüm yatırımlarda tüm kurumuyla birlikte belediyemize çok büyük değer veriyor. Bu değer tabi ki eğitim olunca çok farklı bir boyut kazanıyor. 

kitap-(36).jpg
'İNSAN VÜCUDU OKUMAYA MUHTAÇTIR'
Bugün özellikle yapmış olduğumuz bu organizasyon inanın sadece siz çocuklarımız için bir ayrıcalıktır. Tabi ki Bozüyük halkını da ilgilendiren bir konudur. Bakıldığı zaman okumanın geriye gittiğini sanal alem daha çok vakit harcayan nesil olmaya başladık. Bunun önüne nasıl geçebiliriz, bizler çocuklarımızı okumaya nasıl teşvik edebiliriz diye çalışmalar yapıyoruz. Yaz ve kış spor dallarında yaklaşık 5 bin çocuğumuza eğitim vermeye çalışıyoruz. Sosyal anlamda arkadaşlık anlamında birlik beraberlik anlamında bu etkinlikler yapılıyor ki sizin cevherlerinizin ortaya çıkması için. Bugün de dedik ki çocuklarımızı okuma anlamında nasıl teşvik ederizin bir projesi içerisindeyiz. Bir ağaç nasıl suya muhtaç ise inanın; insan vücudu da okumaya o kadar muhtaçtır.' dedi. 

kitap-(13).jpg
Başkan Bakıcı'nın ardından Kaymakam Hasan Yaman konuştu. Kaymakam Yaman konuşmasında edebiyata, kültüre, sanata, medeniyete yapılan yatırımın her zaman getirisinin çok yüksek olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi: 'En az alt yapı yapmak kadar, yol yapmak kadar, bina yapmak kadar, tesis yapmak kadar önemli bir faaliyeti gerçekleştiriyoruz. İnsana yapılan yatırım başka hiç bir sektöre yapılan bir yatırım gibi değildir. Edebiyata, kültüre, sanata, medeniyete yapılan yatırımın her zaman getirisi çok yüksektir. Bu etkinlikte bu anlamda fevkalade büyük önem arz ediyor. Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. 
'ÇOK BÜYÜK BİR KEYFİ KAÇIRIYORLAR'
Özellikle yurt dışına gittiğimizde parklarda toplu taşıma araçlarında insanların boş vakitlerinde fırsat buldukları zaman her zaman ellerinde bir kitap olduğunu görüyoruz. Tam tersi tabloyu da gelişmemiş ülkelerde görüyoruz. Onlar da kitap okuyarak geçirecekleri vakitleri boş ve yararsız işler yaparak geçirmektedirler. Maalesef gençlerimiz bilgiyi kaynağı belirsiz şüpheli internet sitelerinden, sosyal medyadan temin ediyorlar. Artık kitabı elle tutmanın, sayfaları çevirmenin, kitap kokusunu hissetmenin onlar için bir anlamı kalmadı. Halbuki çok büyük bir keyfi kaçırıyorlar. İnşallah kitap günleri tekrar bu konuyu düşünmemize vesile olur.' dedi. 

kitap-(31).jpg
'EN FAZLA OKUYAN MİLLET BİZDİK'
Kaymakam Hasan Yaman'ın konuşmasının ardından programa katılan Türk Tarih Profesörü ve Yazar Ahmet Şimşirgil konuştu. Şimşirgil konuşmasında tarihin en fazla okuyan milletinin Türkler olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi: 'Bizi okuma özürlü bir toplum olarak söylediler. Türk okumaz dediler. Avrupa'nın her yerinde kitap okunurken görüyoruz ama bizi göremiyoruz. Oysa ki; tarihin en fazla okuyan milleti bizdik. Bizim camilerimiz kitap okuma yeriydi, eğitim yeriydi. Tekkelerimiz, dergahlarımız, mescitlerimiz eğitim yeriydi. Bizim evlerimiz kütüphaneydi. Tarihte bizden daha fazla okuyan bir millet göstermezler. Nasıl yaptılar, nasıl becerdiler? Bunu anlamadığımız zaman, üzerimizde oynanan oyunları da anlamamız mümkün değil. Zira bunu maksatlı olarak özel olarak okuma özürlü yapılmıştır. Bunun farkına varalım bunu iyi anlayalım. Bunun içinde kitaba eğitime okumaya büyük önem verelim. 
'BİZİ OKUMAYAN BİR NESİL OLARAK GÖSTERDİLER'
Bakınız baba vefat etti anne vefat etti malı paylaşılacak. Ölüm hak miras helal demişler. Babanın ve annenin malını evlatları paylaşacak. İşte bu paylaşmaları biz tereke defterlerinde görüyoruz. Osmanlı'da tereke defterleri dediğimiz defterler var. Kitaplarda paylaşılacak. Her evden en az 50 kitap çıktığını görüyorum. Bunlar paylaşılıyor. En azı bu. 100-200-500 kitap çıkıyordu. Nerede bu kitaplar? Elbette ki bir günde dili değiştirmenin neticesi itibariyle biz bu kitaplarla bağımızı kestik ve kopardık, bunları okuyamaz hale geldik. Bunları kütüphanelere mahkum eyledik. Dolayısıyla 1000 yıldır eserlerimizi okuyamaz bir nesil olarak yetiştirildik. Maalesef bu ülkenin okullarında İngiliz, Fransız, Amerikalıların bilim adamları bize Avrupa'dan çeviri kitapları dikte edildi. Avrupa'dan çevirdikleri kitapları okuttular. Kütüphanelerde bağımız kopmuş kitaplar evlerimizde yok. Bizi okumayan bir nesil olarak gösterdiler. 
'İNSAN BİLGİYLE YAŞAR'
Ben liseli yıllarımızda Osmanlıları sadece dövüşen bir toplum bir millet olarak okudum. Osmanlılar birinci sınıf dövüşen bir milletir. İlimden uzak kaldı okumadı onun için de çabuk yıkıldı. Ya nasıl çabuk yıkıldı. 622 sene bana ikinci bir devlet gösterebilir misin? Bir hanedan devleti 622 sene devam etmiş ikinci bir devlet gösterebilir misin? Romayı gösterme. En az 8 tane hanedan değişikliği oldu. O zaman bende 3 bin yıllık tarihi sana anlatırım. En az 5 tane hanedan söylerim 3 bin yıllık bir tarih ortaya çıkar. Nasıl oldu bu iş? Kumral Abdal'ı kaç kişi biliyor? Şeyh Edebali'yi kaç kişi tanıyor? İnsan neyle yaşar? İnsan parayla mevki ile yaşamaz. İnsan bilgiyle yaşar. Cahil adam ölüdür. Bilgili adam ilim sahibidir. Osmanlılar devletinin temelini bilgi üzerine kurdu.' dedi. 
Türk Tarih Profesörü ve Yazar Ahmet Şimşirgil'in konuşmasının ardından 'Bozüyük Kitap Günleri' açılış kurdelesi kesildi. Kurdele kesiminin ardından Kaymakam Hasan Yaman ve beraberindekiler fuar alanını gezdi. 
Diğer yandan açılışı gerçekleşen 'Bozüyük Kitap Günleri' etkinliğine 50 yayın evinden 20 yazarın katılım gösterdiği bildirildi.

dsc_0455.jpg

Bu haber toplam 2239 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum