ZAFERİN 102. YIL DÖNÜMÜ ANILDI

ZAFERİN 102. YIL DÖNÜMÜ ANILDI

Bozüyük’te 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’inci yıl dönümü nedeniyle bir program düzenledi.İlk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda...

A+A-

Bozüyük’te 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’inci yıl dönümü nedeniyle bir program düzenledi.
İlk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende, protokol üyeleri tarafından Atatürk anıtına çelenk konuldu. Meydandaki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla sona erdi. Daha sonra 18 Mart Şehitler Günü Anma programı, Metristepe Kültür Merkezi´nde Fen Lisesi tarafından hazırlanan programla devam etti. Burada günün anlam ve önemini belirten konuşma Fen Lisesi Okul Müdürü Evren Canyılmaz tarafından yapıldı.

Evren Canyılmaz, konuşmasında, " Bugün, Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 102.’inci yıldönümünü hatırlamanın, bir daha dönmemek üzere gidenlerin ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin anma gününü idrak etmenin büyük onurunu yaşamaktayız. Türk milletinin elde ettiği bu zafer, sadece kazanılmış bir zafer olarak görülmemeli, etkilerine ve sonuçlarına iyi bakılmalıdır. Bilinmelidir ki! Bu zafer kolay elde edilmemiş, Türk milletinin Anadolu'daki varlığının devamı bu savaşın kazanılması ile mümkün olmuştur. Çanakkale'yi Çanakkale yapan işgal için gelenler değil. Çanakkale'yi Çanakkale yapan gelenleri karşılayan iman dolu asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki; çelik ve barut; inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki; vatan davasıyla çarpan yüreklerin; Ben esir düşmektense ölmeyi yeğlerim diyen kahramanların ruhudur. O ruh İstiklal şairimiz Mehmet Akif'in dizelerinden geçen; Asımın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek, işte çiğnetmedi namusunu çiğnetmeyecek olan ruhtur. Çanakkale'yi Çanakkale yapan, bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alıp onu düşman mevzisine kadar götürerek, işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçiktir” dedi.

unnamed-013.jpg

“18 Mart Türk Milleti için ise eşsiz bir zafer günüdür”
Ardından Garnizon Komutanlığı adına ise Bakım Üsteğmen Ekrem Kılıçaslan tarafından bir konuşma yapıldı. Kılıçaslan, konuşmasında, "Uğrunda büyük bedeller ödenen, aziz vatanımızın mevcudiyeti ve göklerde hür bir şekilde dalgalanan şanlı al bayrağımız, şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere bıraktığı kutsal bir emanetidir. Canları pahasına mücadele ederek bu toprakları vatan yapan isimli isimsiz bütün kahramanlarımız ebedi varlığımızın teminatı olmuşlardır. Bir ulusun küllerinden yeniden dirilerek var oluş mücadelesi verdiği, yenilgiler ve toprak kayıpları ile uzun yıllar süren umutsuzluğa ve kötü gidişata son vererek, yeniden itibar kazandığı, harp tarihine altın harflerle yazılmış olan bir kahramanlık destanının adıdır 18 Mart. Londra’yı Odesa’ya bağlayan deniz yolunun, karanlık limanda kaybolduğunun bütün dünyaya ilan edildiği günün adıdır 18 Mart. 18 Mart 1915 düşman için büyük bir felaket, kahraman Türk Milleti için ise eşsiz bir zafer günüdür. Milletçe birlik beraberlik ve kahramanlık destanı olan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. Yıl dönümünü kutlamanın büyük onur ve gururunu yaşamaktayız. Dönemin süper güçlerinden oluşan düşmanın, sayı ve teknik üstünlüğüne rağmen, vatan ve bağımsızlık söz konusu olduğunda cani dahil bütün varlığı ortaya koyarak, yediden yetmişe birlik beraberlik duygusu ve yurt sevgisi ile kenetlenip, tek yürek halinde direnen yüce milletimizin gösterdiği destanlaşmış bir zaferin adıdır Çanakkale. Şüphesiz ki; Çanakkale savaşlarının milletimize en büyük armağanı insiyatifi, öngörüsü ve askeri dehası ile bir milleti küllerinden dirilten, devletimizin kurucu, büyük devlet adamı ve komutanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Türk harp tarihine bir kahraman olarak kazandırmasıdır. Kurtuluş savaşının meşalesinin tutuştuğu ve istiklal harbinin önsözü olan Çanakkale savaşı dönemin ezilmiş sömürge haline getirilmiş milletleri için de yeni bir umut ışığı olmuş bu ülkelerde de bağımsızlık ve özgürlük ateşlerinin yakılmasını sağlamıştır” dedi.

unnamed-(1)-012.jpg
Anma programı, yapılan konuşmaların ardından, öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, oratoryoların sahnelenmesi ve Çanakkale kahramanlık türkülerinin seslendirilmesiyle sona erdi.
Ardından 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi´nin 102’inci yıl dönümü programı kapsamında İntikamtepe Şehitliği ziyaret edildi. Burada yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunarak saygı atışı yapıldı. Kaymakam Hasan Yaman tarafından anı defteri imzalandı. Şehitlerimizin ruhuna okunan duaların ardından protokol mensupları ve şehit ailelerince şehitlik gezilerek her bir şehide karanfil sunuldu. Anma programı son olarak Bozüyük Belediyesi tarafından şehit aileleri, gazi ve aileleri ile protokole verilen yemekle sona erdi.
Törenlere Kaymakam Hasan Yaman, Garnizon Komutanı Bakım Binbaşı Alper Koç, Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Kılıç, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Süleyman Can, Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, İlçe Emniyet Müdürü Hakkı Güner, İlçe Müftüsü Selami Bağcı, İl Genel Meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, okul müdürleri, şehit ve gazi aileleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

unnamed-(2)-008.jpg

Bu haber toplam 2469 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.