Bozüyük Belediye Meclisi Karıştı

Bozüyük Belediye Meclisi Karıştı

Bozüyük Belediye Meclisi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu Başkanlığında yapıldı.

MHP Belediye Meclis Üyesi Nurettin Oydu’nun Bozüyük Belediye Meclis Toplantısında, kapalı çarşı projesi, küçük sanayi sitesine yer belirlenmesi, çarşı mahalle ve Kasımpaşa mahallelerinin kentsel dönüşümü, OSB’nin su problemi, demiryolu üst geçidi, tramvat ve benzer konularda gündeme getirmesiyle CHP’li meclis üyeleri ile tartışma şayandı. CHP Sözcüsü Mahmut Fındık’ın cevap vermeye çalışması ve devamında Ak Partili ve diğer belediye meclis üyelerinin de tartışmaya dahil olmasıyla gerginlik arttı, ortalık karıştı.

340126326-148642971480032-1640648897910151772-n.jpg
2022 yılına ait faaliyet raporunun görüşülmesi için Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, 1. Belediye Meclis Başkan vekili İsmail Özcan'ı göreve çağırdı.
Gündem maddesi oylamaya sunulmadan önce Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi Nurettin Oydu söz alarak, yapılacak faaliyetler hakkında fikirlerini sundu.
Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi Nurettin Oydu; "Öncelikle ilçemize yapılan faaliyetler için teşekkür ediyorum. Yapılmayanlarda var geç kalan faaliyetlerde var. Bunların başında, Cumhuriyet Meydanının altı Kapalı Çarşı Projesi yaklaşık iki yıldır boş duruyor. Buraya bir faaliyet yapılmadı, yapıldığı zaman sivil toplum kuruluşlarına kiraya verilecekti.
Daha sonra Küçük Sanayi şehir içinde kaldı, bunun üzerine de bir plan yapılması gerekiyordu oda yapılmadı ve yerde belirlenmedi. Bir an önce bu küçük sanayi sitesi için yer belirlenerek imarlaştırılmasının yapılmasını bekliyoruz.

340082602-934208724566459-8691237669915763966-n.jpg
Çarşı Mahalle ve Kasımpaşa Mahallesinde kentsel dönüşüm ile yapılan projede iptali olmuştu. Buda yaklaşık üç yıldır sürüyor ve bu konuda da bir faaliyet gösterilmedi. Bir cevap gelmedi sanırım istinat mahkemesinden bir cevap bekleniyor. Yapılması gereken neyse öncülük alınması lazım. Buradaki yaşayan vatandaşlarımız, ev yapamıyor hatta yer bile alamıyor. Bunun için harekete geçilmesi gerekiyor.
Organize Sanayi Bölgesinde su problemi var. Bu problemde çözülmedi karşılıklı yazışmalarda kaldı. Yani çokta böyle oturulup üzerine konuşulmadı. Yazışmalarda kalınıp karşılıklı konuşulmayınca muaallakta kaldı bu konu.
Devlet Demiryollarının üst geçidi bir diğer konu. Gerçi şuan gündemimizden düştü bu konu. Buda yazışmalarda kalınıp geç kalındı.
Çarşı Projesinin başlaması biraz geç kaldı. bu sebepten dolayı fiyatlarının artması sebebiyle maliyet yükseldi. Balık pazarının olduğu yerde projesi iptal oldu. Buraya tekrar yeni bir proje geliştirilmedi.
Tramvay projesine gelince ise İnşallah verilen emeklere değer çalışmalar olur. Trafik sıkışıklığı var, esnafın önündeki park konusu da belirsiz durumda. Bundan dolayı da esnaf olumsuz düzeyde etkilenecek.
Bir proje daha vardı, çocuklarımızın yüzme öğrenebilmesi için yüzme havuzuna ihtiyaç vardı. Küçücük bir yerde çocuklarımız 20-30 kişi üç grup halinde eğitim alıyor. Bu projede söylem olarak gündeme gelmişti ama bu konuda da bir çalışma yapılmadı" dedi.

339154231-673158377900787-3491044110167833451-n.jpg
Bunun ardından Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsü Mahmut Fındık, Nurettin Oydu'nun söylemlerine karşılık cevap verdi. Sözcü Fındık; "Cumhuriyet meydanının yeniden yapılandırılması, biliyorsunuz alt dükkanlara yıllardan beri yağmur sularının akması söz konusuydu, yeniden yapılandırılması için ihaleye verilmiştir. Önümüzdeki günlerde yapımı başlanacak ve alttaki dükkanlarda derneklerimize verilecek.
Çarşı Mahalle'nin kentsel dönüşüm süreci şuanda mahkemede devam ediyor. Mahkeme sonuçlanmadığı için her hangi bir şey söyleyemiyoruz.
Küçük sanayi konusunda, geçmiş yönetimler küçük sanayi için yer belirlemişler ama yol problemi nedeniyle pek el atılamadı. İnşallah önümüzdeki zamanlarda buda ele alınacaktır.
Çarşı projesinin gecikmesi biliyorsunuz ki Türkiye'de ki enflasyonun yükselmesi neticesinde müteahhitimizin iflas etmesinden dolayı belirli bir süreç içerisinde tekrar ihale edilme süreci yaşadık. Onun için biraz gecikti ama bitti. Çok yakın günlerde anahtar teslimi yapılacak.
Balık pazarı ile ilgili projenin de ihalesi de hazır, projesi yapıldı inşallah kısa süre içerisinde yapılacak.
Tramvay ise genel seçimleri takip eden süreç içerisinde Bozüyük halkımızın hizmetine girecektir.
Bildiğiniz gibi yönetime geldiğimiz yıl içerisinde ilçemizde Ak Enerjinin altında bulunan kısımda 30 litre saniyelik suyu Organize Sanayi bölgesine vermek istedik ama bu süreç içerisinde bizden bir talep olmadı. Daha sonra İnönü bölgesinden sondajla su arama çabası içerisine girildi onda da başarılı olamadılar sanıyorum. Şuanda aldığımız bilgilere göre, Ticaret Odası ile birlikte yapmış olduğumuz istişarelere göre Toprak Fabrikasının hemen karşısında ki bir alanda sondaj kuyusu açılacağı ancak o suyun yetersiz kalacağı dolayısıyla Bozüyük Belediyesinden su talebinin geleceği söylentileri var. Bize resmi olarak her hangi bir istek gelmedi. Böyle bir istek geldiğinde de ilk yılda söylediğimiz gibi o suyu sanayimize kazandırmak için çalışacağız.
Bunun arkasından, 1. Belediye Meclis Başkan vekili İsmail Özcan konunun yakından takipçisi olan Hıdır Akyürek'e; konuyla ilgili olduğunuzu düşünüyorum bu konuda bir ekleme yapmak ister misiniz? diye sordu.

339994640-892195228506889-7925547450215921460-n.jpg
Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Hıdır Akyürek; "En son Kaymakamlık Belediye'ye yazıyı yazdı izinleri de aldı. sondaja başlanacak Toprak Fabrikasının karşısındaki alanda. Tabi bu kısa vadeli problemi çözecek. Her halükarda önümüzdeki iki üç yıllık süreçte mutlaka bir arayışa tekrar geçilecek. Bu problem konusunda bende Nurettin Oydu'ya katılıyorum. Çok geç kalındı. Bende bir sanayici olarak meclis üyesi kimliğimi bir kenara bırakıp, uzun sürmesine sebep olan herkesi kınıyorum.
Bu konuda yapılması gerekenin en doğrusu şu; OSB yönetimini OSB sahiplerine bırakılması lazım. Aksi halde biz bu memur zihniyeti ile sittin sene bunu konuşuruz. ben yer sahibiyim fabrika sahibiyim arkadaşımıza da yüzde yüz katılıyorum. Yazışmalardan en çok biz zarar görüyoruz. Yeraltından çıkacak suyu ben 36 senedir bu memleketteyim 8 litre saniye su çıkar. Toprak fabrikasında 8 yıl makine mühendisi olarak çalıştım. O havzadaki suda yetmez bu inadın bitmesi lazım. Ben 4 yıldır çabalıyorum, Mehmey Beyle beraber çabalıyoruz, Ticaret odasında. Tarafların bir araya gelmesi değil bana göre en radikal en doğru çözüm herkesin özerk olması lazım. Yani bize yerlerimizi Kaymakamlığın geri vermesi lazım bu kadar basit" dedi.
Toplantının devamında Ak Parti Meclis Üyesi Abdurrahman Kırgız; Ben sözcünün dediklerine katılmıyorum. 4 yıl oldu yapacağız yapacağızla diyerek 4 buçuk yılı bitirdik onu yapacağız bunu yapacağız diye diye süreci bitirdik. Ayrıca tramvayın bize maliyeti ne kadar çok merak ediyorum" dedi.
Buna cevap olarak Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsü Mahmut Demir; "Sayın meclis üyem yapacağız yapacağız diyorsunuz hiç bir şey yapmadığımızı söylüyorsunuz. Neleri yapacağız dedikte yapmadık lütfen sıralar mısınız? Herhalde yeterli cevabı verdik bu konuda diye düşünüyorum.
Bunun akabinde Ak Parti Meclis Üyesi cevap olarak; "Sıralamaya kalkarsak akşam olur ifadelerini" kullandı.

339985301-1380985492755790-2728787307693124907-n.jpg
Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Ali Şahinoğlu söz alarak; "OSB konusunda bir başka bakış açısı getirmek istiyorum. Burada bugüne kadar yapılmamış olmasının sebebi belediye yönetimi değil. OSB ile yapılan yazışmalarda Belediye'nin sunmuş olduğu çözüm önerilerinin hiç birini kabul etmemesi. Başkanımızın sunmuş olduğu bütün çözümlere kapılar kapandı. Burada gecikmenin sebebi belediye değil" dedi.
Daha sonra Ak Parti Meclis Üyesi Adnan Özel; "Bu su meselesi nasıl olacak anlamıyoruz. Yani bizim anladığımız organize sanayi bölgesi bu suyu öderse ben bunu öderim gibi bir anlam çıkıyor. İş buraya geldiyse ben bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Kim ödeyecek, organize sanayi öderse sorun çözülecek. Bahane üretmek isteyene bahane çok. İcra makamları bahane üretme makamları değil çözüm üretme makamlarıdır. Benim en çok takıldığım benim meclis üyeliğim sürecince şu tren yolu sorunu hiç çözüme kavuşmadı. Lütfen bunu Bozüyük'e kazandıralım diye rica ederek söylüyorum"
Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Ali Şahinoğlu; "OSB ile yazışmalar ortadadır. Yazışmalar getirilir sorunun kimden kaynaklandığı da görülür. Üst geçitlerin ile ilgili konuda da başvurularımız yazışmalarımız ortada. Çözüm önerilerimiz de ortadadır. Bunda da sorun bizden kaynaklanmıyor. Biz bahane üretme yeri de değiliz, çözüm için elimizden geleni yaptık ama siyasi engellerinde olduğunu düşünüyoruz"
Ak Parti Meclis Üyesi Adnan Özel; "Seçim vaatlerinde her hangi bir şart sunulmadan Organize sanayi bölgesine su vereceğiz denildi. Daha sonraki süreçte şart koşuldu. Şunu şöyle yaparsanız suyu veririz denilmeye başlandı. Şart koyarsanız tabi ki de değerlendirilecektir. Suyun şuraya kadar borusunu alırsınız veyahutta bunu bunu yaparsınız yada size şu fiyattan bunu yaparız gibi şeyler olduğunu duydum. Tam net olmamakla birlikte.
Üst geçit konusunda ise konuyla ilgili bir görüşme yaptım. Bana denilen; bize sunulan projede kara yolları genel müdürlüğünün üst geçit eğim, viraj yükseklik kriterlerine aykırı proje sunuluyor. Biz eğer onların sunduğu projeyi yaparsak yarın öbür gün orada oluşabilecek en ufak bir kaza veya can kaybı olursa bunu riske alıp evet diyemeyiz. Oradaki eğim %10 olması gerekirken % 12 olmuş veya yol genişliği 3 metre olacakken 2,5 metre de yapılmış. Sonra dediki bizim yapma zamanımız geçti dediğimiz zaman Buyrun Bozüyük belediyesi siz yapın diye bir cevap döndü dediniz doğru mu? Aynen verdiği cevabı söylüyorum. eğer burayı yeniden yapmayacaksan benim sorumluluğum sadece yoldan yukardaki mesafedir. 5 metreyi kurtardı mı gerisini isterse 90 derece dik yap isterse bir metre yol yap beni ilgilendirmez ifadeleri kullanıldı"

339138789-764903105313363-6563365814721215835-n.jpg
Bu konuşma ardından ortam daha çok gerildi. Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Ali Şahinoğlu; "Adnan bey; kişilerin ne dedikleri değil, kurumlar arası resmi yazışmalardır aslolan, öyle bilmeden konuşmak olmaz. Yanlış konuşuyorsunuz yazışmalar ortada 2021 yılının 21 Temmuz'un da devlet kurumları biz yatırımları durdurduk kararını bize iletti. Bu projeyi yapanlar daha önce devlet demiryollarına iş yapmış donanımlı müteahhitler. Bu eğimi bu projeyi hazırlayan firma daha önce devlet demiryollarına yüzlerce proje yapmış bir firma. Sizden benden daha iyi biliyor. Devlet demiryollarının izni olmadan biz böyle bir şey yapabilir miyiz. Burada siyasi şov yapacağım diye böyle şeylere gerek yok" ifadelerini kullanarak tepkisini dile getirdi.
Daha sonra meclis başkan vekili konuyu toparlayarak bu yıl ilk defa faaliyet raporumuzu tartışmalı bir şekilde konuştuk, iyi de oldu diyerek teşekkür etti. Sonrasında meclis üyelerine faaliyet raporunu oylamaya sundu.

dsc-0787.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 6926 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum