Bozüyük’te 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı düzenlendi.
Metristepe Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, İlçe Garnizon Komutanı Mühimmat Binbaşı Caner Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu ve ilçe protokolü katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, Bozüyük Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehtap Arslan'ın günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşma ile devam etti.
Mehmet Akif Ersoy'un milli mücadeledeki rolü ve İstiklal Marşı'nı yazma süreci hakkında bilgi veren Okul Müdürü Arslan; 1. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan olumsuz gelişmeler, memleketin içine düştüğü sıkıntı, her vatansever gibi Mehmet Akif'i de etkiledi. Tarihimizin bu acı günlerinde Türklerin asırlardır istiklalini korumuş bir millet olarak yaşadığını ve esarete asla tahammül edemeyeceğini haykırdı. Mandacılığa şiddetle karşı çıktı. İzmir'in işgalinden sonra Balıkesir'e geçti ve milli mücadele saflarında yer aldı. İstiklal Savaşı merkezinin Ankara olarak belirlenmesinden sonra Ankara'ya geldi. TBMM'de Burdur milletvekili olarak görev yaptı. Milli mücadele devam ettiği sırada ordunun ve halkın moralini, heyecanını artırmak, toplumda ulusal bilinci pekiştirmek, ulusçuluk duygusunu daha da canlı kılmak amacıyla bir milli marş hazırlanmasına karar verildi. Marş yazılma önerisi önce 1920 yılında İsmet Paşadan geldi. Bu öneri uygun bulunarak 500 lira ödüllü bir yarışma düzenlendi. Yarışmaya katılan 724 şiirden hiçbiri başarılı bulunmadı. Böyle büyük bir güç ve kudreti barındıracak bir şiiri ancak Anadolu'nun çektiği ıstırabı hissedebilecek, onun için yanıp kavrulan bir kişi yazabilirdi. O kişi hiç şüphesiz ki milli mücadeleye gönül vermiş, ulusun derdiyle dertlenmiş Akif'ten başkası değildi. Böyle bir kişinin de milli mücadelenin destanını yazmakta güçlük çekmesi de zaten düşünülemezdi. Bitip tükenmek bilmeyen vatan aşkı ve hürriyete olan sonsuz inancıyla bu marşı sadece o yazabilirdi. Öyle ki onun 'Korkma, cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz. Bu yol ki hak yoludur, dönme bilmeyiz, yürürüz' dizeleri beklenen marşın çok öncelerden müjdeleyicisidir.
Sonrasında İstiklal Marşı’nı okuma yarışmasında ortaokul kategorisinde birinci olan öğrencilerin İstiklal Marşı’nı okuması ve Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından oratoryo gösterisi gerçekleştirildi.
Program 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü münasebetiyle yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödüllerinin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.