VERGİ MÜKELLEFLERİNİN DİKKATİNE

VERGİ MÜKELLEFLERİNİN DİKKATİNE

Bilecik S.M.M.M.Odası Yönetim Kurulu üyesi Mustafa ÖZTÜRK yaptığı yazılı açıklamada 01 Ocak 2020 tarihinde vergi mükelleflerinin cezalı duruma düşmemeleri...

A+A-

Bilecik S.M.M.M.Odası Yönetim Kurulu üyesi Mustafa ÖZTÜRK yaptığı yazılı açıklamada 01 Ocak 2020 tarihinde vergi mükelleflerinin cezalı duruma düşmemeleri için gerekli uyarılarda bulundu.
Yaptığı yazılı açıklamada; "19.10.2019 tarih ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 509 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik uygulamalara (e-Fatura,   e-Defter, e-Arşiv Fatura, e-Sevk İrsaliyesi, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Bilet vd.) yönelik geçiş sürelerinde, zorunluluk kapsamlarında ve belge türlerinde çok önemli değişiklikler yapılmıştır.
1-  1 Ocak 2020 tarihinden itibaren e-Arşiv Fatura kullanma mecburiyeti olmayan mükellefler tarafından müşterilerine düzenlenecek olan vergiler dahil  30 Bin TL. faturaları e-Arşiv Fatura olarak düzenlemek zorunludur.
2- Vergi mükelleflerinin diğer vergi mükelleflerine vergiler dahil toplam tutarı 5.000.-TL. olan faturalar e-Arşiv Fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.
Bu faturalar GİB e-Fatura portalı üzerinden mükelleflerce vergi dairesi şifreleri ile düzenlenebilecektir. Kesilen e-Arşiv Faturaları ibrazı için elektronik ortamda PDF olarak 10 yıl süre saklanacaktır. 
Bu zorunluluk kapsamında aynı gün değişik zaman dilimi içerisinde aynı mükellefe düzenlenecek faturalar toplam tutarı vergiler dahil 5.000.-TL. olan faturalar KAĞIT FATURA düzenlenmeyecek,  e-Arşiv Fatura olarak düzenlenecektir.
Fatura tutarını bölerek kağıt fatura düzenlesem olur mu?
Hayır olmaz kesemezsiniz aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturalar topluca birlikte değerlendirilir. Faturaların vergi dahil olarak toplam tutarı aşar ise e-arşiv fatura olarak düzenlemeniz gerekli.
Ertesi gün keserim, üç güne bölerim ne var gibi riskli işleri tercih etmemenizi öneririm, tespiti son derece çok kolay (BA-BS) bildirimleri ile tespit yapılabilir.
Bu değişiklikle vergi mükelleflerinin belge düzeni ve iç işleyiş sistemlerinde önemli değişimlerin yaşanması vergi ve muhasebe süreçlerini daha hızlı bir şekilde elektronik ortama taşınmasını beraberinde getirmektedir.
Vergi mükelleflerinin yapılan mevzuat değişikliklerine uyum sağlamaması halinde cezalar ile karşı karşıya kalacakları da bu tebliğde açıklanmıştır.
Mükelleflerin bu değişikliklere uyum sağlayabilmeleri için, geçiş sürecine uygun bir şekilde alt yapı çalışmalarını yapmaları gerekmektedir.
İlerideki tarihlerde uygulamalarla ilgili bilgilendirme yapılacaktır. 


 


Bu haber toplam 2495 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.