102. YILI SAYGIYLA ANILDI

102. YILI SAYGIYLA ANILDI

İkinci İnönü Zaferi’nin 102. yıl dönümü, Bozüyük’te Metristepe Anıtı ve Bozüyük İnönü Savaşları Şehitliği’nde düzenlenen törenlerle kutlanırken şehitlerimiz de rahmetle anıldı.

A+A-

dsc-0272.jpg

İkinci İnönü Zaferi’nin 102. yıl dönümü, Bozüyük’te Metristepe Anıtı ve Bozüyük İnönü Savaşları Şehitliği’nde düzenlenen törenlerle kutlanırken şehitlerimiz de rahmetle anıldı.

dsc-0180.jpg
Saat 12.30'da Metristepe Anıtı’nda başlayan programda, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından askerler tarafından saygı atışı yapıldı. Bilecik Vali Vekili Akgün Corav tarafından Şeref Defteri’nin imzalanmasının ardından Akpınar Mahallesi’nde bulunan Bozüyük İnönü Savaşları Şehitliği’ne geçildi.

dsc-0197.jpg
Buradaki program protokol üyeleri tarafından anıta çelenk sunulması ile başladı. Şehit aileleri adına Bozüyük Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Topal, “Türk Milleti, tarihin her safhasında önemli imtihanlardan geçmiş ve büyük millet olma gereği geçmeye de devam edecektir. Bu imtihanlardan birisi de varlık ve yokluk mücadelesinde Anadolu'nun düşman işgalinden temizlenmesi sürecinde önemli zaferlerden birisi olan ikinci İnönü zaferidir. Bozüyük Şehit Aileleri ve Gaziler olarak üzerimize düşen her türlü görevi yapmayı bir borç biliriz” dedi.

dsc-0202.jpg
Ardından Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu; "Anadolu'da halk küçük çeteler halinde direniyordu işgalcilere. Mustafa Kemal Paşa, Osmanlı  imparatorluğunun çöküşünü gözlemlemişti. Artık yeni bir Türk devletinin ana çağdaş uygar, cumhuriyet ile yönetilen laik bir devletin kurulması gerektiğine inanmıştı. Kurtuluş savaşının da ancak düzenli ordu tarafından kazanılacağını biliyordu. Halk temsilcilerinden oluşan Büyük Millet Meclisi ve buna bağlı orduların kuruluşunu yaptı. Batı cephesi komutanlığı da böyle kuruldu. İnönü zaferleri kurtuluş mücadelesinin düzenli ordu ile kazanılmış ilk savaşlarıdır. İşte günün önemi buradadır. Ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilk ışığıdır. Günün anlamı da buradadır. Vatanın makus tarihi yenilmiş, Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli İnönü zaferleriyle bu topraklarda atılmıştır. Bu temelin harcı şehit kanıyla karılmıştır. Bu devletin temelinde insan vardır halk vardır. İşte günün değeride buradadır. Türk ulusunun kurtuluş mücadelesi sanki bir öykü bir destan gibidir" dedi.

dsc-0249.jpgdsc-0252.jpg
Programın devamında Türk silahlı kuvvetleri adına Garnizon Komutanı Vekili Mühimmat Üsteğmen Buğrahan Köse; Birinci İnönü Zaferinin ardından Yunanlılar 23 Mart 1921'de yeniden saldırıya geçmişlerdir. Gerek teçhizat gerek sayıca birliklerimizden üstün durumdaydılar. 26 Mart tarihinde Afyon'u işgal ettiler, düşman üzerine yapılan kararlı taarruz 27 Mart'ta İnegöl Cephesinde başlayarak, 30 Mart 1921 tarihine kadar sürdü. Ordumuz tüm ihtiyat kuvvetlerini de kullanarak büyük bir kahramanlıkla taarruza devam etti. 31 Mart'ta düşman cephesinde sarsıntılar başlamıştır. Garb Cephesi Komutanı İsmet İnönü bütün birliklerine taarruz emrini verdi, akşama doğru Yunan ordusu geri çekilmeye başlamıştı.

dsc-0215.jpg

1 Nisan 1921 sabahı İsmet İnönü, Ankara'ya çektiği telgrafta;  'Bozüyük yanıyor, düşman binlerce ölüleriyle doldurduğu muharebe meydanını muzaffer silahlarımıza teslim etmiştir' cümleleriyle zaferi müjdelemiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tebrik telgrafı çekerek siz orada yalnız düşmanı değil,  milletin makus tarihini de yendiniz. İstila altındaki bedbah topraklarımızla beraber, bütün vatan zaferinizi kutluyor' diye telgraf çekmiştir. Bu telgraf orduya güç vermiş ve zaferin yankıları tüm Anadolu'yu sarmıştır. İkinci İnönü zaferi milletimizde büyük bir heyecan yaratmıştır. İkinci İnönü zaferi ordumuza moral, meclisimize itibar, milletimize güç ve heyecan kazandırmış, düşmana ise korku sardırmıştır" dedi.

dsc-0254.jpg
Bilecik Vali Vekili Akgün Corav; "İstiklal savaşının en şiddetli mücadelelerinin verildiği büyük önder Atatük'ün milletin makus tarihini yendiği yer olarak tasvir ettiği İnönü Zaferleri, Türk milletinin yenilmezlik nişanıdır. Birlik ve beraberlik ruhuyla 102 yıl önce bağımsızlık mücadelesini kazanan Türk ulusu bugünde yaşadığı zorlukları yine aynı ruhla aşarak, asrın felaketi olarak nitelendirilen Maraş depreminin de yaralarını sarmaktadır. Böylesine kardeşlik bilincine sahip aziz milletimize ev sahipliği yapan bu topraklar binlerce şehidi bağrında saklamaktadır. Anadolu'da huzurun tekrar hakim olması için Türk milleti bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığı İnönü Zaferleriyle tüm dünyaya haykırmıştır" dedi.

dsc-0204.jpg
Konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak İlçe Müftüsü Muammer Ölmez tarafından dua ettirildi, Bilecik Vali Vekili Akgün Corav tarafından şeref defteri imzalanarak şehitlik ziyaret edildi, şehitliklere karanfil bırakıldı. Program fotoğraf çekinmesinin ardından sona erdi.

dsc-0267.jpg
Bilecik Vali Vekili Akgün Corav, Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, Garnizon Komutanı Vekili Mühimmat Üsteğmen Buğrahan Köse, AK Parti Milletvekili Selim Yağcı, CHP Milletvekili Yaşar Tüzün, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı İsmail Topal, Bozüyük ilçe müdürleri ve CHP Miletvekili aday adayları katıldı.

dsc-0279.jpg

Bu haber toplam 4997 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum