BOZÜYÜK KAMU,SANAYİ VE ÜNİVERSİTESİYLE KALKINACAK

BOZÜYÜK KAMU,SANAYİ VE ÜNİVERSİTESİYLE KALKINACAK

Bozüyük Belediyesi tarafından Kamu, Sanayi ve Üniversite yetkililerinin katılımıyla “Sürdürülebilir Kalkınma İçin İşbirliği” konulu toplantı...

A+A-

Bozüyük Belediyesi tarafından Kamu, Sanayi ve Üniversite yetkililerinin katılımıyla “Sürdürülebilir Kalkınma İçin İşbirliği” konulu toplantı düzenlendi.

Bozüyük’teki sanayici, üniversite ve kamu buluşmasında üniversite ve sanayi işbirliği ile nitelikli ara eleman yetiştirme konusundaki görüşler, ilçeye yeni bir fakülte kazandırılması, sanayicilerin desteğiyle fakülte inşaatının başlaması ve kamu olarak sanayici ve üniversiteye ne gibi katkılar sağlanabileceği konuları istişare edildi.

toplanti-haber-(10).jpg

Toplantıda ilk olarak Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı tarafından açılış konuşması gerçekleştirildi. Başkan Bakıcı konuşmasında, memleketimize, şehrimize ve ilçemize nasıl daha güzel hizmet edebiliriz düşüncesiyle bu toplantıyı tertip ettiklerini söyledi.

Başkan Bakıcı konuşmasında, “Böyle bir toplantıyı düzenlememizin tek amacı tabiî ki Bozüyük’ümüzdü. Bizler çıktığımız bu yolda memleketimize, şehrimize ve ilçemize nasıl daha güzel hizmet etmenin insanlara nasıl daha fazla yaşanabilir bir şehir bırakmanın amacı içerisindeyiz. Bu akşam sizlerle beraber olmamızın tek amacı budur. Bilimsel çalışmalarla kalitesi arttırılmış üretim daha çok satış, daha çok istihdam demek.  Daha çok istihdam demek ilçe ekonomisinin zenginleşmesi demek. Bu da ilçemize daha çok yatırımcı gelmesi daha çok yatırım, daha çok istihdam demek. Tüm bunlar bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlı. Bu akşam bizler ilçemizdeki istihdamın artması, bunun için daha kaliteli üretim yapılabilmesi için kamu, sanayi,  üniversite arasında nasıl bir birliktelik oluşturabiliriz, bu konudaki eksiklerimiz neler? Kamu üniversiteden ve sanayicilerimizden neler bekliyor? Üniversitemiz kamudan ve sanayicilerimizden ne bekliyor? Aynı şekilde sanayicilerimiz kamudan ve üniversitemizden neler bekliyor? İşte tüm bu sorulara cevap bulmak için bir araya geldik. İnşallah bu akşam buradan güzel sonuçlarla ayrılacağız. 

15665448_1204762006244414_7991552556911602730_n.jpg

Çeşitli Bakanlıklarımızdan aldığımız hibe destekleri ile ilçemize kültür merkezimizi, müze kurulum çalışmalarına başladığımız tarihi Albay Çolak İbrahim Bey köşkümüzü, Kent Ormanımızı, Avrupa Entegre Su Projesini, YHT’yi, Üniversiteyi, TCDD alt ve üst geçitleri ile yeni TOKİ’lerimizi kazandırdık. Yakın zamanda yapılması planlanan yeni hastane, halk kütüphanesi, hal projesi, kapalı spor salonu projesi ve Kentsel dönüşüm projemizi de gerçekleştireceğiz. Ayrıca ilçemize Lojistik Köyün yapılması, İzmir ve Bolu otobanlarının ilçemizden geçmesi ilçemizin ticaret merkezi haline getirerek önemini arttırıyor. Biz ilçemize bir yatırım getirirken hatta bu ufak bir yatırım bile olsa bunun ilçemize ekonomik katkısının olacağını düşünüyoruz. Mesela ilçemize yeni bir bina yapılsa onun malzemesinin temini, inşaatında çalışacak işçileri ve bina tamamlandıktan sonra istihdam ettirilecek personelleri yine ilçemizden olacak. İşte bu sayede ilçe ekonomisine katkı sağlayıp, ekonomi de bir döngü sağlıyoruz.

toplanti-haber-(34).jpg

Bizler göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Üniversitemiz ve sanayicilerimizle işbirliği içerisinde olmaya gayret ediyoruz. Yatırımlarda ortaklaşa karar alıyoruz. Mevcut sanayicilerimize ilçemize yapacakları yatırımlar konusunda her türlü desteği veriyor, her taleplerini karşılıyoruz. İlçemize farklı yatırımların gelmesi için de desteğe her zaman hazır olduğumuzu her yerde her platformda dile getiriyoruz. Sağolsun onlarda bize çok destek oluyorlar. Geçtiğimiz aylarda montajını yaparak vatandaşlarımızın hizmetine sunduğumuz beğeni ile karşılanan klimalı duraklarımızdan 3 tanesini sanayicilerimizden temin ettik. Bu konuda bize yardım eden Vitra, Artema ve Park Cam fabrikalarımızın yöneticilerine bir kez daha sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum.

toplanti-haber-(21).jpg

İlçemizde şuan büyük fabrikalarda (100 ve üzerinde çalışanı bulunan firma sayısı 19 olup bu firmalarda) toplam 5836 çalışan vardır. Kobi niteliğindeki firmaların toplam çalışan sayısı 9018’dir. Bu noktada bizim sanayicilerimizden kadın istihdamı arttırmaya yönelik bir ricamız olacak. Hanımlarımıza biraz pozitif ayrımcılık yaparak daha fazla iş imkânı sağlarlarsa çok memnun olacağız. Tabi bunun yanı sıra sanayicilerimizden ve TSO’dan başka bir beklentimiz de üniversite mezunlarımızın yani nitelikli iş gücünün piyasaya kazandırılması, üniversite öğrencilerimize yönelik istihdamı arttırmalarıdır.

Bizler istiyoruz ki yatırımcılarımız sürdürülebilir kalkınmaya daha fazla katkı sağlasınlar. Bu konuda AB hibesi alabileceğimiz; yerel aktörlerin, yerel ve bölgesel kalkınmaya katkılarını artıracak çalışmaları için kurumsal ve yerel kapasiteyi geliştirme odaklı faaliyetlerine teknik destek sağlamak amacıyla Ankara Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın uyguladığı projeler var. Bizde bunlardan faydalanabilir, yeni projeler hazırlayabiliriz.  

toplanti-haber-(14).jpg

İlçemize bir üniversite kazandırabilmek amacıyla başlattığımız uygun bir arazi bulunması konusunda 22,23 ve 24. Dönem Milletvekilimiz Sayın Fahrettin POYRAZ ve bir önceki Rektörümüz Sayın Azmi Özcan ile birlikte alternatif araziler üzerinde sık sık fikir alış verişlerinde bulunduk. Bu çalışmalarımız neticesinde de Sayın Rektörümüz Yeşilkent Mahallemizdeki bu araziyi üniversitemiz için en uygun arazi olarak seçti. Bunun üzerine Belediye Meclisimizi olağanüstü toplayarak Üniversitemiz Rektörlüğünden gelen talep üzerine Yeşilkent Mahallesi’nde Kent Ormanının yanında bulunan park alanının üniversite alanına dönüştürülmesini Meclisimizden oy birliği ile geçirdik. Üniversite alanının tahsisinin ardından üniversitemiz tarafından zemin etüdü yapılarak fakülte binasının yeri belirlendi. Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksek Okulu toplam kullanım alanı 6 bin metrekare, taban alanı bin 500 metrekare olan fakülte binası, 4 katlı olarak tamamlanarak çok şükür 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında eğitime başladı. Yine Üniversite Belediye işbirliği çerçevesinde geçtiğimiz günlerde bir işbirliği protokolü imzaladık. Bu protokolün içerisinde neler var? Yeşilkent Mahallemizdeki Fatih Sultan Mehmet Parkımız içerisindeki anfi tiyatronun dekoratif boyanması, 5 adet trafo binasının boyanarak estetik bir görünüm kazandırılması ve yeni projelerimizden biri olan çocuk oyun sokağının dekoratif olarak boyanması yer alıyor. Ben bu konuda da Sayın Yüksekokul Müdürümüz Doç Dr. Murat Yurdakul’a ve değerli hocalarımıza teşekkür etmek istiyorum.

toplanti-haber-(2).jpg

Ben burada Rektör Hocam dan sizlerin huzurunda bir şey rica etmek isterim. Biliyorsunuz ki ilçemizde bir Meslek Yüksek Okulu bir de Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu bulunmaktadır. Bozüyük’ümüzün adının artık bir fakülte ile anılmasını istiyoruz. İlçemizde ki fabrikaların üretim alanına ve ihtiyacına yönelik ara eleman ihtiyacını karşılayacak bölümlerin açılmasını talep ediyoruz.

Birde bizim ilçemizde bu kadar üretim yapan fabrika varken neden endüstriyel tasarım gibi güzel bir bölümde olmasın? Bu bölüm ilçemizde olursa Eczacıbaşı, Demirdöküm ve Bien Seramik gibi fabrikalarımıza nitelikli eleman yetiştirilmiş olur. Böylelikle fabrikalarımızın nitelikli elaman ihtiyacı da karşılanmış olur.  Ayrıca bir fakültenin ilçemize gelmesi en kötü ihtimalle bu fakültenin 100 öğrencisi olsa ve her bir öğrencinin aylık 600tl harcadığını düşünsek ilçemize aylık 60 bin TL’lik katkısı olur. Bu katkıdan da 7’den 70’e, marketinden manavına, ev sahibinden dolmuşçusuna kadar herkes nasibini alır. Tabi böyle bir proje hayata geçirildiğinde özellikle fakülte binası yapılırken siz değerli sanayicilerimizin de destek ve yardımlarını bekleriz.

toplanti-haber-(9).jpg

Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı’nın yaptığı açılış konuşmasından sonra söz alan Bozüyük Ticaret Odası Başkanı Buğra Levent Ticaret ve Sanayi Odasının görüşlerini aktardı. Başkan Buğra Levent konuşmasında, Bozüyük’te üniversitede eğitim gören öğrenci sayısının diğer ilçelerdeki öğrenci sayılarından daha az olduğunu belirterek sanayi üniversite işbirliği ile Bozüyük’te üretim yapan firmalarda istihdam edilebilecek öğrencilerin yetiştirileceği yeni bölümlerin açılması yönünde görüş belirtti.  Lojistik Köyün bir an önce tamamlanması ve Gümrük Müdürlüğünün kurulmasıyla ilçedeki sanayicilerin diğer illerdeki sanayicilerle rekabet şansının artacağını söyledi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş konuşmasında, “Bazı konuları üniversite-sanayi işbirliği ile daha da somutlaştırarak ilerleyebiliriz. Bizde kendi üniversitemizde üniversite-sanayi koordinatörlüğü kurduk. Bu konuda ilgili arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyorlar. Haftanın 1-2 saatini bizlere ayırırsanız sizleri öğrencilerimiz ile bir araya getirmek istiyoruz. Biz öğrencilerimiz ile her zaman beraberiz. Öğrencilerimizin bazı şeyleri sizlerden duyması gerekiyor. Lisans bölümü öğrencilerimizin son dönemlerinde fabrikalarda görev almalarını ve orada çalışmalarını istiyoruz. Biz bunları bir program çerçevesinde gerçekleştirmeye hazırız. Bu uygulama öğrencilerin mezun olmalarının ardından buradaki fabrikalarımızda çalışmalarında etkili olacaktır. Bu bağlamda hayatı bizzat yerinde görmeleri ve öğrenmelerini istiyoruz. Sanayicilerimizin görüşlerinden notlarımızı aldık ve bu konuda üzerimize düşen sorumlulukları da yerine getirmeye hazırız.

toplanti-haber-(26).jpg

“Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun bir işletme fakültesine dönüştürülmesi noktasında çalışıyoruz”

Bozüyük’te bizim iki birimimiz var. Bozüyük Meslek Yüksekokulu 2 yıllık, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ise 4 yıllık bir birimdir. Buradaki öğrenci sayısı diğer ilçelerdeki yüksekokullarımızdan azdır. Bu konuda sizlerden destek istiyoruz. İmkânlar iyileştirilmedikçe plansız bir büyümenin sağlıklı olmayacağını hepimiz biliyoruz. Bu konuda daha planlı adımlar atmak istiyoruz. Ayrıca öğrenci sayısı ikinci öğretim olmayışı ile ilgili bir durumdur. İkinci öğretim olduğu takdirde öğrenci sayısı da artacaktır. Bu iki ayrı birimimiz aynı binada eğitim vermekteler, bizler bunun sıkıntılarını çekiyoruz. Bu konuda sizlerden destek bekliyoruz. Bu büyüme böylece daha sağlıklı ve daha planlı bir şekilde ilerleyecektir. İnşallah destekleriniz ile Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun bir işletme fakültesine dönüştürülmesi noktasında çalışıyoruz. Bu konuda oluşturduğumuz komisyonlarımız ile çalışmalarımız devam ediyor. Bu potansiyel Bozüyük’te fazlasıyla var ve Bozüyük bunu hak ediyor. Sizlerin de desteği ile Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunu İşletme Fakültesine dönüştürmek istiyoruz. Bu nitelik ve kalite anlamında da Bozüyük’e fazlasıyla değer katacaktır” dedi.

toplanti-haber-(18).jpg

Kaymakam Hasan Yaman yaptığı konuşmada, göreve hafta başında başladığını ve ilçeyi en kısa zamanda tanımak için çalışmalar yaptığını söyledi. Kaymakam Yaman, “Bozüyük Kaymakamlığı olarak sanayicilerimiz ile daha yakından tanışacağız. Sayın Valimizin emir ve himayeleri, Sayın Milletvekilimizin, Rektörümüzün ve Başkanımızın sanayicilerimizin bize intikal eden ve bizim tespit ettiğimiz sorunlarının çözümüne katkıda bulunmaya çalışacağız” dedi.  

“ARGE sanayinin en önemli unsurudur. ARGE gücünün adresi de üniversitemizdir”

Milletvekili Halil Eldemir konuşmasında, “Öncelikle böyle bir toplantıyı organize ettiği için Belediye Başkanımız Fatih Bakıcı’ya ve bu toplantıya katılan herkese duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Hükümetimizin sanayiciler için yapmış olduğu yatırımlar son yıllarda giderek büyüyerek artmaktadır. Üniversite sanayi iş birliği denildiğinde ilk olarak aklımıza gelen ilk şey, her alanda yetişmiş kadro oluşturmak için sanayi ile kesintisiz bir iletişim gerekliliğidir. Bugün üniversitemizde eğitim gören çocuklarımızın yalnızca akademik olarak değil, bu eğitime sanayi içinde üretim içinde de devam etmesidir. Kaynakların verimli kullanılması konusuna geldiğimizde ülke olarak yer altı kaynaklarımız ortadadır. Bu açığı üreterek ve kalitemizi daim kılarak kapatabiliriz. Ülke olarak en büyük kaynağımız olan insanımızı daha kalifiye ve vasıflı hale getirmek için üniversite çözüm noktası halindedir. ARGE sanayinin en önemli unsuru iken gerekli olan ARGE gücünün adresi de üniversitemizdir. Bugün burada bir araya gelen sizlere teşekkür ediyor. Ülkemiz ve kentimiz için atmış olduğunuz adım için teşekkür ediyorum” dedi.

“Üniversite’ye anlam verecek olan sanayi içerisinde sektörel bazda daha aktif yer almasıdır”

Vali Süleyman Elban konuşmasında; “ Bugün ki toplantımızın esas konusu Bilecik için istihdamı sürekli bir hale getirerek büyümesini sağlamaktır. Sanayinin üzerindeki ARGE ve inovasyon yükünü azaltmak üniversitemize düşmektedir. Bu toplantı öncelikle bir araya gelme ve eksikliklerimizin dile getirilmesi için bir başlangıç niteliğindedir. Bundan sonraki toplantılarda amaca giderken, yapmamız gereken bu eksiklerimizi tamamlamaktır. Üniversite’ye anlam verecek olan sanayi içerisinde sektörel bazda daha aktif yer almasıdır. Bu toplantının çok önemli ve çok gerekli olduğunu düşünüyorum. Düşünen, katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum ve oluşturulacak olan bu işbirliğinin daim olmasını diliyorum” dedi.

Toplantı sonrasında Belediye Başkanı Fatih Bakıcı tarafından işçi yoğunluğun olduğu ana halterlere konulan klimalı duraklara destek veren Eczacıbaşı ve Artema fabrikası yetkililerine plaket takdim edildi.

 

 

 

Bu haber toplam 3257 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.