Gaziler Günü Bozüyük'te Kutlandı

Gaziler Günü Bozüyük'te Kutlandı

Bozüyük'te 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

A+A-

Bozüyük'te 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Cumhuriyet meydanında gerçekleştirilen programa Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, Garnizon Komutanı Mühimmat Binbaşı Caner Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurum müdürleri, gaziler ve gazi yakınları, şehit aileleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gerçekleştirilen program Bozüyük Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Bozüyük Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanlığı adına Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başladı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasına geçildi.

Törende konuşan Garnizon Komutanı Mühimmat Binbaşı Caner Yılmaz; Her karışı şehit kanıyla sulanmış mukaddes vatan topraklarının savunulması uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içindeyiz. Bugün aynı zamanda sergilediği üstünlük dehası, cesaret ve kahramanlığın kadirşinas milletimizce takdir edilişinin bir nişanesi olarak TBMM tarafından ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Gazilik unvanı ve mareşal rütbesi verildiği günün de yıldönümüdür. Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasına müteakip 19 Eylül 1921 TBMM'nin 79. birleşiminde alınan karar ve 153 sayılı kanunla ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanı verilmiştir. 

Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden aziz ulusumuzun şehadet şerbetini içemeyen evlatları hak ettikleri Gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır. Gazilik Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanı, Gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır. Ulu Önder Atatürk de Gazi unvanıyla anılmaktan büyük bir gurur ve şeref duyduğunu şu sözleriyle ifade etmiştir; 'Kahraman Türk ordusu, sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın iftiharı olarak taşıyacağım.'

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendisine verilen yeni rütbe ve unvanı vesilesiyle Türk ordusuna ithafen yazdığı bildiride ise 'TBMM'nin hakkımda yeni bir rütbe ve Gazi unvanı ile tecelli eden iltifatları doğrudan doğruya sizindir. Milletin verdiği bu rütbe ile yükselen ordudur. Sizin kahramanlığınızla, sizin gösterdiğiniz nihayetsiz fedakarlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe ve unvanı ancak size mal ederek tüm askerlik hayatımın en büyük sermayesi olarak taşıyacağım.' ifadeleriyle muzaffer ve Gazi Türk ordusunu yüceltmiş ve bu unvanı bizim kültürümüzde taşıdığı değeri ortaya koymuştur." şeklinde konuştu. 

Binbaşı Caner Yılmaz Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ülkemizin güvenliği ve bağımsızlığı uğruna verdiği mücadelelerdeki kahramanlıklarına değinirken; "Fedakarlık timsali değerli gazilerimiz; Ulusumuzu birbirine bağlayan değerlerin başında tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, toprak, bayrak ve vatan uğruna verilen canlar gelmektedir. Ülkemizin bugün ulaştığı seviye başta Kurtuluş Savaşı olmak üzere Kore'de, Kıbrıs'ta, teröristle mücadele harekatında, 15 Temmuz hain darbe girişiminde, Fırat Kalkanı, Zeytindalı, Barışpınarı ve Bahar Kalkanı harekatlarında, Cerablus'ta, El-Bab'da, Afrin'de ve İdlib'de hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin eseridir. 

Dünyanın en hassas yerlerinden birinde yer alan ülkemiz, bölgede bir istikrar unsuru ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak birlik ve beraberliğini bütün tehditlere rağmen sürdürebiliyor ve bu güzel topraklarda bağımsız, şerefiyle yaşayabiliyorsa bunu aziz şehitlerimize ve gazilerimize borçludur.

Türk toplumunun yüksek ahlaki özelliklerini oluşturan değerlerin başında şüphesiz ki vefa duygusu gelmektedir. Bu duygu aynı zamanda TSK'nın sahip olduğu değişmez değerlerin merkezinde de yer almaktadır. Bu bilinçle şundan emin olunuz ki; sahip olduğumuz en önemli değerlerimiz olan birlik ve beraberliğimizin yaşayan sembolleri olarak daima gönüllerimizde yaşayacaksınız. Yüce Türk ulusu ve onun gözbebeği TSK sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Sizler, kutsal vatanımızı ve görevlerinizi harfiyen yerine getirilmek için 2234 yıllık tarihin şerefli tanığı, şanlı üniformanızı kanlarınızla taçlandırıp gazi unvanı alarak vatanın, milletin bayrağın, ve istikrarın ne denli paha biçilemez değerler olduğunu TSK'nin kahraman mensuplarının bu ulvi değerleri yaşatmak uğruna neleri göze alabileceğini gösterdiniz." ifadelerini kullandı.

Türk milletinin kahraman gazilerimizle gurur duyduğunu ifade eden Binbaşı Caner Yılmaz; "Kahraman gazilerimiz; yüce milletimizin asaletinin bir göstergesi olarak büyük vakar örneği sergiliyorsunuz. Kayıplarınız karşısında gösterdiğiniz sabır ve metanetin kaynağının görevlerinizde yaşattığınız vatan, millet ve bayrak sevgisi olduğunu çok iyi biliyoruz. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakarlıklarla bizlere her zaman güç ve ilham kaynağı olmaktasınız. Sizler için yapılan hiçbir şey eşsiz fedakarlıklarınızın bir karşılığı veya bedeli olamaz. Binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca en ağır ve zor şartlar altında dahi asıl milletimizin esareti kabul etmeden ve istiklalinden taviz vermeden yaşamasının temelinde bugün sizlerin temsil ettiği bu anlayış vardır. 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğruna ölen varsa vatandır.' diyerek bu toprakları vatanlaştıran atalarımızın emanetine sahip olmak için ölürsek şehit, kalırsak gazi oluruz düşüncesiyle her türlü düşmana karşı kahramanca mücadele veren Türk askeri ve taşıdığı bu yüce ruh var olduğu müddetçe bölünmez bütünlüğümüze ve milli birliğimize kast edenlerin kirli emelleri asla gerçekleşmeyecektir. Bağrından böylesi kahramanlıklar çıkaran bu asil milletin bir ferdi ve onun şanlı TSK mensupları olarak sizlerle gurur duyuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle bu kutsal topraklar üzerinde bağımsız ve şerefle yaşamamızı siz kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzun bilincinde olarak başta Ebedi Komutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize, gazilerimizin muhterem anne ve babalarına, saygıdeğer eşlerine, sevgili evlatlarına ve her zaman desteğinden güç aldığımız yüce milletimize şükran ve saygılarımızı sunuyoruz." dedi.

Sonrasında söz alan Kıbrıs Gazisi, Emekli Deniz Yüzbaşı Ömer Karasu; "19 Eylül Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün TBMM tarafından Gazilik unvanı taçlandığı gündür bugün. 19 Eylül aynı zamanda Bozüyük Şehit Aileleri ve Gaziler Derneğimizin 7. kuruluş yıldönümüdür. Kutlu olsun. 19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla, kanla ödenmiş, bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı gündür. 19 Eylül savaş meydanlarında canlarını ortaya koyan kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. 19 Eylül Kurtuluş Savaşı'nda Kore'de, Kıbrıs'ta savaşan Muharip Gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti'ni rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis ve güvenlik korucuları ve 15 Temmuz'da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül asırlardır Anadolu topraklarında verdiği var oluş mücadelesinin şifresi: 'Ölürsem şehit, kalırsam gazi' deyişinde saklıdır. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğruna ölen varsa vatandır. Bizler bu topraklarda yaşamanın bedelini kanıyla, canıyla ödeyenler olarak vatanın birlik ve bütünlüğünü her şeyin önünde tutuyoruz. Ancak teröre karışanların cezasız kalmaması kırmızı çizgimizdir. Hiç düşünmeden ve geriye bakmadan vatan, bayrak, millet için yediden yetmişe emperyalist devletlerin topyekün saldırılarına karşı mücadele ederek bize bu cennet vatanı emanet eden şehitlerimiz ile Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm gazilerimizi bu özel günümüzde de rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize uzun ömürler, sağlık ve mutluluklar diliyorum." şeklinde konuştu.

Programın devamında öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okunurken, halk oyunları gösterileri sahnelendi. Sonrasında Gaziler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Anma programı Protokol, davetliler ve öğrencilerin toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
dsc-0375-001.jpgdsc-0387-001.jpgdsc-0416-001.jpgdsc-0374-001.jpg

Bu haber toplam 34 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.