'MUTFAKTA İSRAFI BIRAKIN'
Bozüyük Tüketici Hakları Derneği Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Canan Yönal Ateş; Tüketicileri bilinçlendirmek ve mutfak...
Bozüyük Tüketici Hakları Derneği Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Canan Yönal Ateş; Tüketicileri bilinçlendirmek ve mutfak israfınınönüne geçebilmek için bazı önerilerde bulundu.
Ateş açıklamasında; "İsraf kelimesi sizin de tüylerinizi diken diken etmiyor mu? Hele günümüzün gittikçe azalıp yok olmaya yüz tutan doğal kaynaklarını düşününce. İsrafın aklınıza gelebilecek her türlüsü, sahip olduklarımızın sürekliliğini koruyabilmek adına trajik önem taşıyor. Zira bu yüzden de sınırlı kaynakların israf olmadan akıllıca tüketilmesini inceleyen bilim dalı yani “ekonomi” daha çok hayatımızın içinde. Çünkü yakın gelecekte yaşanacak asıl zorluğun daha fazla üretmek değil, kayıp ve atıkların sürdürülebilir bir şekilde azaltılması olduğu bilinmekte.
Tüketici bilincinin oluşması sadece restoranda tükettiklerimiz ve alışveriş listemizle sınırlı değil elbet. Asıl mevzu bu bilinci gündelik hayatlarımızın içine itinayla yerleştirebilmek. Ünlü tasarımcı Gönül Paksoy’un “Denklemin gücü biziz” diyerek çıkardığı “Atıksız Mutfak” kitabı tam da bu noktada bize rehber olabilecek nitelikte. Çoğu çöpe giden malzemelerle hazırlanan tarifler bizi malzemelerle ilgili cesaretlendirip kullanımları için bilinçlendiriyor. Bu kitabı evlerinin mutfağındakiler kadar, farklı malzeme peşinde olup yaratıcı tarifler kovalayan şeflere de şiddetle öneririm" dedi.
Atıksız mutfakta karpuz kabuğuyla zeytinyağlı yapıp, fıstık kabuğunda köfte pişirerek mutfaktaki ziyanı azaltmaya dikkat çeken Ateş; Mutfakta yapılabilecek geri dönüşümler hakkında tavsiyelerde bulundu.
Konu ile ilgili tavsiyelerde bulunan Ateş; "Muz kabuğu 10 dakika pişince yenebiliyor. Kabuğun içine köfte harcınızı doldurup fırında pişirin. Karpuz kabuğunun yeşil kısmını incecik kesip beyaz etli kısmını aromatik otlar ve baharatla zeytinyağlı olarak pişirin. Hiçbir narenciyenin kabuğunu atmayın. Özellikle zeytinyağlılar ve deniz mahsullerini pişirirken kabuklardan ekleyin. Taze Antep fıstığının dışındaki pembe kabukların reçinemsi bir tadı vardır. Pilavınızı demleme esnasında bu kabuklardan eklediğinizde karakteristik bir tadı olacaktır. Bu kabukların reçeli de çok lezzetlidir. Çiğ balığın derisini atmayın. Yağlı olan balık derisi içinde hafif haşlanmış sebzelerinizi sarıp fırında pişirdiğinizde farklı bir tat elde edeceksiniz. Yer elmasının dışını güzelce yıkayıp fırçalayın ve kabuğuyla birlikte incecik doğrayıp pişirin. Böylece topraksı kokusu da nispeten daha çok hissedilecektir. Maydanoz sapları yapraklarından daha lezzetlidir. Pilavlarınızın içinde çeşni olarak kullanın. Yer fıstığının kabuklarını güzelce fırçalayıp temizleyin. Köfte harcınızı kabukların içine doldurup fırında pişirin.Fasulye ve nohut gibi baklagillerin haşladıktan sonra sıyırdığınız kabuklarını balık kemikleriyle pişirip çorba yapın. Patlıcanın yeşil saplarından bile yemek yapılabildiğini unutmayın" şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.