SON TARİH 30 HAZİRAN

SON TARİH 30 HAZİRAN

 Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Süleyman Kıral, vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırma süresinin 30 Haziran'da...

A+A-

 

Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Süleyman Kıral, vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırma süresinin 30 Haziran'da sona ereceğini hatırlatarak uyarılarda bulundu. Başkan Kıral,"Bu son fırsat, kaçırmayın" dedi.

7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında bilgiler veren Kıral,"Yasa, Maliye Bakanlığı´na olan vergi borçlarını, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan BAĞKUR borçlarını ve Belediyelere olan borçlarını taksitle ödeme imkânı sunuyor" ifadelerini kullandı.

SMMMO Başkanı Süleyman Kıral, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27 Mayıs 2017 tarih ve 30078 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi.   

7020 sayılı kanunun temel amacı mevcut kamu alacaklarının borçlulara önerilen kolay ödeme olanaklarıyla tasfiyesine yöneliktir. Bu bağlamda borçluların 30 Haziran 2017 tarihine kadar kanunda öngörülen alacaklı makamlara başvurmaları gerekir.

YAPILANDIRMA KAPSAMINA HANGİ BORÇLAR GİRMEKTEDİR?

Vergi dairelerince takip olunan;  31 Mart 2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere ait vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları,

31 Mart 2017 tarihinden önce kesilen, Askerlik para cezaları, Seçim para cezaları,  Nüfus para cezaları, Trafik idari para cezaları, Karayolları taşıma idari para cezaları, Otoyollar ve köprülerden geçiş ihlali  para cezaları, Vadesi 27 Mayıs 2017 tarihinden önce olan,  Ecri misiller, Kaynak kullanımını destekleme fonları,  Öğrenim kredileri, katkı kredisi alacakları,  Haksız yere yararlanılan destek ödemeleri,  gibi diğer kamu alacakları. Yapılandırma kapsamına girmektedir.

Vergi Usul Kanunu kapsamına giren;

31 Mart 2017 (bu tarih dahil) tarihinden önceki dönemlere beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ile gecikme zamları,

2017 yılına ilişkin olarak 31 Mart 2017 tarihinden (bu tarih dahil) önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ile gecikme zamları,

31 Mart 2017 tarihinden (bu tarih dahil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları, kapsamaktadır.

7020 sayılı Yeni Yapılandırma Kanunu,  kesinleşmiş vergi borçlarına aşağıdaki avantajları sağlıyor.

1-Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri daha düşük olan Yİ-ÜFE oranında yeniden hesaplanacak.

2-Vergi aslına bağlı cezalar silinip, ortadan kalkıyor.

3-Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50 si ödendiği takdirde kalan %50’sinin tahsilinden vazgeçiliyor.

4-Yeniden yapılandırılan borcun tek seferde ödenmesi halinde gecikme zammı ve faizi yerine hesaplanan Yİ-ÜFE oranındaki fer’ i alacağın da yarısının tahsilinden vazgeçiliyor.

5-36 aya varan sürelerde taksitle ödeme imkanı getiriyor.

6-7020 sayılı Yapılandırma Kanunu 31 Mart 2017 tarihinden öncesine ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergileri kapsamaktadır. Ancak, önceki yapılandırma yasası olan 6736 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılandırılmış borçlar yeni yapılandırma kanunu kapsamına girmemektedir. Önceki yasa çerçevesinde borçlarını yapılandıran mükelleflerin, 1 Temmuz 2016 - 31 Mart 2017 zaman aralığında borçları oluşmuş ise bu borçları için yeni yapılandırma kanunundan yararlanabileceklerdir.

Yapılandırmadan faydalananlar, Peşin veya ilk taksit ödemelerini 31 Temmuz 2017 Pazartesi gün bitimine kadar yapması gerekiyor. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli husus taksitle ödemeyi tercih edenlerin ilk iki taksiti süresinde ödemeleridir.
7020 sayılı Yeni Yapılandırma Kanunuyla, mükelleflerin kamuya olan borç yükü azalacak, borçlar taksitler halinde ödenebilecektir.

Yeni Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor.

Sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, idari para cezası, eksik yatan sigorta primleri ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları , Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri Yİ-ÜFE oranında, yani üçte iki oranında azaltılıyor.

Kanundan yararlanacaklar yıllık % 16.80 oranında gecikme zammı ödemek yerine yıllık % 3-4 gibi düşük oranda bir tutar ödeyeceklerdir.

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor.

Borcun peşin ödenmesi halinde ayrıca indirim yapılıyor ve YI-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor.

Borçların 36 aya varan sürelerde taksitlendirerek  ödenmesi de mümkün.

Yapılandırma devam ettiği sürece borcu yoktur belgesi alınabilecek araçların fenni muayeneleri yaptırılabilecek.

Yeni Yapılandırma Kanunu sayesinde geçmiş borçlarını taksitler halinde ödeyen mükellefler  ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebileceklerdir.

Son tarih 30 Haziran 

Yeni Yapılandırma Kanunu olan 7020 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, 30 Haziran 2017 tarihine kadar ilgili kuruma başvurmaları şarttır. Resmi Gazete´ de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla kamuya borçlu olan esnaflara borçlarını kolay ödeme imkânı getirilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı tahsil daireleri tarafından Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre takip edilen ve 27 Mayıs 2017 tarihi veya söz konusu kanunun ilgili hükümlerinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan ve bu konuda ayrıca oluşmuş borçlar ile belediyeye olan borçların da yeniden yapılandırılması  söz konusudur.   

Yasa, Maliye Bakanlığı´na olan vergi borçlarını, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan BAĞKUR borçlarını ve Belediyelere olan borçlarını taksitle ödeme imkânı sunuyor.

Kanun maddelerinde yer alan kamu alacakları için daha önce yapılan yeniden yapılandırma nedeniyle gelir ve kurumlar vergisine mahsuben 2017 yılında ödenmesi gereken geçici vergi ile 2017 yılında ödenmesi gereken, gelir vergisi 2. taksiti bu kanun hükümlerinden YARARLANAMIYOR.

Yeni Yapılandırma Kanunu olan 7020 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, 30 Haziran 2017 tarihine kadar ilgili kurumlara  başvurmaları gerekmektedir. Bu sürenin uzatılmasına ilişkin kanunda yetki olmadığından süre uzatımı da söz konusu değildir.

Vergi Borçları için Başvurular, bizzat bağlı olunan vergi dairesine veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecektir. Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlar ile ilgili de  www.sgk.gov.tr  adresinden yada kuruma bizzat başvuru şeklinde yapılabilmektedir.

Kanundan faydalanmak isteyen Mükelleflerin 30 Haziran 2017 tarihine kadar ilgili kurumlara başvurarak bu fırsattan faydalanmaları menfaatlerine olacaktır" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2198 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.