Bozüyük Tarihi

Bozüyük Tarihi

Tarih kitaplarda anlatılır ancak eserleri ile yaşatılır! Bozüyük ise bunun ilk kanıtlarından biridir.

A+A-

Tarihin derinliklerini karıştırdığımızda ilk çağlara kadar uzanan bu tarihi dilim, kalıntılar ve yaşanmışlıklar ile adeta masalları andırıyor. Yolunuz Bozüyük’e düştüğünde göreceğiniz manzaralar ve karşılaşacağınız eserler ile sizleri her zaman kendine hayran bırakacaktır.

İlk Çağ’da Bozüyük

Hititlerin belirli bölgelerde hüküm sürdüğü büyük tarihçiler tarafından bilinmektedir. M.Ö 1200 yıllarına dayanan bu geçmiş, Frigyalılar ile devam etmektedir. Bozüyük içerisinde birçok devlet kendini göstermiştir ve her devlet bugünün tarihine yardımcı olacak eserler bırakmıştır. Frigyalılardan sonra Kimmerler, Lidyalılar gibi devletler Bozüyük’te kendi devletlerini kurmuşlardır.

Bozüyük, Bilecik’in bir ilçesi olarak bilinse de tarihi açıdan büyük değerlere sahiptir. İlk çağlarda büyük mucitlerin yaşadığı, icatların yapıldığı o şehir, bugün modernizm ile yaşamına devam ediyor. Bozüyük haber olarak yaptığımız araştırmalarda tarihi yapılar hala korunmakla birlikte değişen imparatorlukların izinin de belli olduğunu söyleyebiliriz.

İlk çağlardan sonra Persler, Makedonyalılar, Britanyalılar gibi birçok devlet daha burada söz sahibi olmuştur. 395 yılından sonra gelen Roma hakimiyeti, büyük imparatorluğun bir örneği olarak kendini göstermektedir. Bizans döneminde Bozüyük’ün adı ‘Lamunia’ olarak bilinmektedir.

Bozüyük Devletleri

Bozüyük Osmanlı Devleti’ne kadar Arap-Emevilerinin himayesi altında olmuştur. 1071 zaferinden sonra ise Türklerin hakimiyeti altına girmiş ve 1289 yılında Osmanlı Devleti’ne katılmıştır. Bozüyük haber bu alanda yaptığı araştırmalarda Osmanlı’ya ait birçok eserle de karşılaşmıştır. Günümüzde çoğunlukla bilinmesede Kanuni’nin komutanı olan Kasımpaşa tarafından camii ve külliye gibi eserler yaptırılmıştır. Bu külliye içerisinde han, hamam, Sıbyan mektebi gibi birçok alan yer almaktadır. Mimari açıdan incelendiğinde de dönemini tam anlamı ile yansıtmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde ise işgal altına alınan Bilecik ve Bozüyük büyük hasarlar almıştır. Yunanlılar tarafından yalnızca büyük fabrikalara değil, evlere de zarar verilmiştir. Cumhuriyet ile kendini yeniden toparlayan Bozüyük, 1924 yılında ilçe haline getirilmiştir.

Bir gün yolunuz Bozüyük’e düşerse, Bozüyük haber olarak sizlere sokaklarında tarihi içinize çekerek dolaşmanızı öneriyoruz.

Bu haber toplam 6571 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.