KOOPERATİFLER NELER YAPAR?

KOOPERATİFLER NELER YAPAR?

Bozüyük Tüketici Hakları Derneği Başkanı Hayrettin Sabırlı, kooperatifler hakkında gazetemize yazılı açıklamada bulundu. Sabırlı, kooperatifçilikle...

A+A-

Bozüyük Tüketici Hakları Derneği Başkanı Hayrettin Sabırlı, kooperatifler hakkında gazetemize yazılı açıklamada bulundu. Sabırlı, kooperatifçilikle ilgili her türlü altyapının sağlanarak aktif hale gelmesi gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:
KOOPERATİFLER NEDİR?
Kooperatifler ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir teşkilattırlar. 
(Uluslararası Kooperatifler Birliği)
Kooperatifler, toplumsal kalkınmayı geliştiren ve ticari işletmeler için temel sağlayan özgün bir modele dayanmaktadırlar. Bu işletmeler aşağıdaki özellikleri bünyesinde barındırırlar:
Ortakların sahipliği, ortaklarına hizmet etme ve ortaklarınca yönetilme
Kendi kendine yetme, kendi kendine sorumluluk, demokrasi, eşitlik, adalet ve dayanışma birlik
İlkelere dayalı işletmecilik:
1.Gönüllü ve açık üyelik 2.Ortakların demokratik kontrolü 3.Ortakların ekonomik katılımı 4.Özerklik ve bağımsızlık 5.Eğitim, öğretim ve bilgilendirme 6.Kooperatifler arası işbirliği 7.Topluma karşı sorumluluk
KOOPERATİFLER NELER YAPAR?
Kooperatifler tüm ülkelerde mevcuttur ve Dünya genelinde 1 milyardan fazla insana hizmet ettikleri tahmin edilmektedir. Birçok farklı biçimde ve tüm sektörlerde faaliyet göstermektedirler.
Kooperatifler; ihtiyaç duyuldukları her yerde kurulabilmeleri avantajına sahip olmaları nedeniyle yoksulluğun azaltılmasında etkin bir araçtırlar. Ayrıca birçoğu, sosyal ve ekonomik destek sistemlerine, eğitim, sağlık, sigorta, kredi ve diğer gerekli hizmetlere erişim sağlamada önemli katkılarda bulunmaktadır.
Kooperatifler; bireylerin, özellikle yoksul insanların, tek başlarına elde etmeleri zor olan ürünler ve hizmetler için katma değer yaratırlar. Bu durum, ortaklara ait kaynakların birlikte verimli şekilde kullanılmasıyla mümkün olmaktadır.
Kooperatifler ayrıca küresel ekonomik fabrikada önemli bir dişlidir. Ticaret hacimleri, gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin gayrisafi yurt içi milli hasıla rakamlarının % 3-10’u oluşturmaktadır. Dünyanın en büyük 300 kooperatifine ait bilgilerin derlenmesiyle oluşturulan ICA Kürsel-300 projesine göre 2018 yılında kooperatiflerin toplam ciroları 3 trilyon Dolar’a ulaşmaktadır. 
KOOPERATİFLER
Sürdürülebilir Bir İş Modelidir. Yerel Ekonomileri Güçlendirir. Yaşam Şartlarını İyileştirir. İnsanlara Sorumluluk Kazandırır. Katılımcıdır.
Konuya bir başka açıdan baktığımızda  geçtiğimiz yıllar içerisinde yani yaklaşık 30,40 yıl kadar önce ülkemizde kooperatif kurup işletme çalışmaları çok yoğun ve çokta ilgi çekici idi değişik hizmet alımlarını içeren kooparatifler  kurulmuştu ama her nedense her işlerimizde olduğu gibi kendi çıkarlarını ön planda tutan kişilerin yönetimlere gelmesi sonucunda o kurulan kooperatiflerin hemen hemen hepsi kapandı ama işleyişlerini yürüten kooparatifler varmı elbette var varda olmalı yani kooparatif sistemine acilen dönmeliyiz  altını çizerek söylüyorum.
Ama üç kişi beş kişi bir araya gelip hadi bir kooperatif kuralım mantığı ile değil tabiki. Hangi alanda hizmet vereceğinin ön planda olması şartı ile o alandaki bilgi donanımı meslek erbabı kişilerin kurucu olmaları kesinlikle olmalı ve kurucu üyelerin üç, beş  kişi değil en az yüz, iki yüz ve daha üstü kurucu ortaklı ve çok yüksek sermaye katılımlı olmasına karşın günümüz şart ve koşullarına uyarlanmış hali ile kooperatif eğitimini almaları ile birlikte  kooparatifçilik ile ilgili sertifika sahibi olmaları gerekmektedir. Ayrıca her şeyin önünde güven itimat olması gerekmektedir. Ayşe teyzenin 3 kilo salçasını, Fatma teyzemin bir fırın ekmeğini satıp ekonomimizi düzeltelim mantığı  ilerlemeyi değil, gerilemenin başlangıcıdır devamlılık ve süreklilik gerekmektedir. 
Başta Tüketici Hakları Derneği Genel Merkezimiz olmak üzere tüm şubelerimizde kooparatifçilik konusu konuşulup tartışılmaktadır. Eğitimleri alınıp üyelerimize verilmektedir. Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şubesi  yöneticilerininde içinde bulunduğu ama Tüketici Hakları Derneği  Bozüyük  şubemizden ayrı olarak oluşturduğumuz tüketiciler konut yapı kooperatifimiz mevcuttur ve halen çalışmalarımız devam etmektedir.
Dünyada kooparatifler vardır  ve işlevlerini yürütmekte olup dünya ticaret rekabatine çok büyük etki yada katkıda bulunmaktadırlar öyle zamanlar geldiğinde insan ihtiyacı olan temel tüketim maddelerinin biz tüketicilere ulaşmasını sağlayan alt yapılarada sahiptir  eğer bizlerde hangi alanda kooperatif  .kurarak ve hizmet vermeye çalışacak isek alt yapısını çok önceden hazırlamamız gerekmektedir diye düşünüyorum.' dedi.

 


Bu haber toplam 1793 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.