Bilecik'in eşsiz tarihi

Bilecik'in eşsiz tarihi

Tarih, geçmişten günümüze kadar koruduğu antik dönemleri ve güzellikleri ile sürekli karşımıza çıkmaktadır. Bilecik de bu güzelliklere sahip ancak çok fazla bilinmeyen, saklı kalan illerden biridir.

A+A-

Eski dönemlerde, Antik Çağ’da, Bilecik Bitinya bölgesinin içinde yer almaktadır. Bitinya olarak birçok farklı imparatorluğa ev sahipliği yapmış, stratejik önemini koruyan büyük şehirlerimizden biridir. Mısır, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Roma, Bizans ve en son Osmanlı İmparatorluğu yönetime geçmiştir. Tarihte ise Bilecik’in bilinen ilk adı Belekoma’dır. Bilecik haber olarak sizler için hazırladığımız derin ve eşsiz tarihe gelin birlikte bakalım.

Osmanlı ve Bilecik

Tarihi köklere bakıldığında Osmanlı İmparatorluğu Bilecik için bir merkez konumu düşünmüştür. Geçmişten gelen izleri koruyarak yönetime devam eden Osmanlı, kendi döneminde de birçok farklı eser bırakmıştır. Günümüzde bu anlamda çok fazla bilgi sahibi olmasakta; hem başkent hem de yönetim süreci olarak geçen sürede büyük eserler yer almıştır. Küçük gibi gözükse de içi büyük tarihi ile doludur. Her sokağında kendinizi o eşsiz tarih ile dans ederken bulabilirsiniz. Camiler, türbeler, hanlar, hamamlar gibi birçok eser Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan büyük eserlerdir.

Cumhuriyet ve Bilecik

Kurtuluş bir destan olarak dilden dile, tarih kitaplarından bugüne kadar korunmuş ve anlatılmıştır. Kurtuluş Savaşı, İnönü Savaşı gibi büyük savaşlar gören Bilecik, döneminde büyük şehitler vermiştir. Savaşların izleri hala görülebilen kentimizde, on binlerce şehit vererek şanlı tarihimizin kuruluşunda büyük bir rol oynamıştır. Tarih kitapları Bilecik için net bir tarih yazmasa da halkı büyük bir savaş verdiğini ve o savaşın izlerini hala koruduğunu bilmektedir. Kentimiz dünden bugüne hala Cumhuriyet için bir bekçi ve savaşçı konumundadır.

Bilecik haber olarak ulaştığımız verilere göre, savaş öncesi ipek endüstri merkezi olarak bilinen Bilecik, birçok ipek tesisi ve ipek kadife üretim fabrikaları ile ticarette de büyük rol oynamıştır. Ancak dönemin taşkınlıkları ve işgalleri sürerken Yunanlılar tarafından çıkarılan yangınlarda fabrika ve tesisler yok edilmiştir. Bu durum Bilecik açısından ticari ve ekonomik anlamda bir çöküş yaşatmıştır.

Cumhuriyet ile birlikte yaralarını yeniden saran Bilecik, bugün büyük eserlerin yer aldığı önemli bir ilimizdir. Yolunuz buraya düşerse, sokaklarımızdan büyük imparatorların, Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ün, sayısız şehidimizin geçtiğini unutmayın. Tarihi derinlemesine yaşamak ve Bilecik’te kendi hikayenizi oluşturmak adına gezilerinizi düzenleyebilirsiniz.

Bugün bu eşsiz tarihe sahip kentimizin haberini Bilecik haber olarak sizlere ulaştırmak bizler için de büyük bir gurur.

Bu haber toplam 8314 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.