Biz bu haberin neresini düzeltelim? HABER ANLAYIŞI ÇÖKMÜŞ!

Biz bu haberin neresini düzeltelim? HABER ANLAYIŞI ÇÖKMÜŞ!

Bozüyük Belediyesi, gazetemiz ve haber sitemizde yayınlanan ‘Hal projesi çöktü’ başlıklı habere ilişkin noter aracılığıyla ihtarname göndererek düzeltme metni yayınlamamızı talep etti.

A+A-

Ancak; Bozüyük Belediyesi’nin gönderdiği düzeltme metninde haberimizde yer aldığı üzere Hal Projesi’nde meydana gelen çökme teyit edilmekle beraber kullanılan çelişkili ifadeler ise dikkat çekici. Metinde; Hal Projesi inşaat çalışmaları kapsamında kullanılan 400 adet fore kazıktan 2 tanesinde düşey yönlü hareket olması sebebiyle yol üzerinde çatlakların meydana geldiği kaydediliyor. Ardından ise yaşanan bu durumun Hal Projesi ile ilgili olmadığı belirtiliyor. İlgili değilse çatlakların sebebi ne? Diye sormak gerekiyor. 

Bozüyük Belediyesi hem haberimizin doğruluğunu teyit ediyor hem de kendisi ile çeliştikten sonra düzeltme yayınlamamızı talep ediyor. Dolayısıyla ‘Bu haberin neresini düzeltelim?’ diye sormamız gerekiyor. Bu durumda haber anlayışının çöktüğü anlaşılıyor. Bozüyük Belediyesi’nin noter aracılığıyla ihtarname göndererek yaptığı bu davranışın CHP’nin basını susturma politikalarından birisi olarak değerlendiriliyor, milletin parasıyla noter aracılığıyla ihtarname göndermek yerine gazetemize diledikleri şekilde açıklama yapabileceklerini hatırlatmak isteriz. 

Ayrıca, belediyenin ‘Hal projesi çöktü’ başlığının algı oluşturduğu düşüncesinin ise yersiz olduğunu ve haber başlıklarında kullanılan nüans farklılıkların bir gazetecilik refleksi olduğunu belirtmek isteriz. 

Kamuoyunun meseleyi daha iyi anlaması açısından ‘Hal projesi çöktü’ başlıklı haberi aynı şekilde yayınlıyoruz:

“Bozüyük'te yapımına devam edilen hal projesi inşaatında çökme meydana geldi. Çökme nedeniyle ana cadde üzerindeki asfaltta uzun ve derin yarıklar oluştu.

Bozüyük'te çarşı meydan projesi kapsamında devam eden hal projesi inşaatı hafriyat çalışmaları sırasında çökme meydana geldi. Çökme nedeniyle ana cadde üzerindeki asfaltta uzun ve derin yarıklar oluştu. Ana cadde üzerindeki asfaltta yarıkları gören vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı. Çökme sonrasında Bozüyük Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Sağıroğlu ile birlikte Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler ve müteahhit firma yetkilileri olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Ana cadde üzerinde oluşan yarıklar nedeniyle gerekli tedbirler alınarak yaya ulaşımında kullanılan bölüm ulaşıma kapatıldı. Korkulacak bir sıkıntının olmadığı, çökmenin hafriyat çalışmalarında herhangi bir aksaklığa neden olmayacağı ve tedbirlerin alınarak çalışmaların devam edileceği kaydedildi.”

Bahse konu haberimizle ilgili Bozüyük Belediyesi’nin noter aracılığıyla ihtarname çekerek gönderdiği ve talep ettiği düzeltme metnini de aynı şekilde yayınlıyoruz:

“04.12.2020 tarihinde www.bozüyükhaber.com.tr adlı internet sitesinde “Hal Projesi Çöktü” başlığı altında yapılan haber; Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu ve Bozüyük Belediyesi hakkında toplum nezdinde olumsuz bir kanaat oluşmasına neden olmaktadır. Kamuoyu bilmelidir ki; haber başlığı tamamen asılsızdır. Hal Projesi kapsamında yapımı devam eden inşaat çalışmaları nedeniyle inşaat alanının sadece 400 adet iksa fore kazıklarından iki tanesinde düşey yönlü hareketlilik nedeniyle bitişen yol üzerinde çatlak meydana gelmiş ve belediyemizce hızlı bir şekilde gerekli müdahalede bulunarak önlemler alınmıştır. Hal Projesi kapsamında inşaat çalışmaları devam etmektedir. İnşaat çalışmaları esnasında yaşanan bu olağan durumun Hal Projesi ile ilgisi bulunmamaktadır. 

Yapılan haber başlığı ile toplumun algısı ile oynandığını, yapılan haberin doğru ve tarafsız habercilik anlayışı ile bağdaşmadığını, hukuki ve cezai tüm haklarımızı saklı tutarak kamuoyuna saygılarımızı duyururuz.”

Sonuç olarak;

1-Bahse konu haberde hal projesi inşaatında çökme meydana geldiği yer almaktadır, Bozüyük Belediyesi’nin açıklamasında da aynı ifadeler kullanılmaktadır. 

2-Yaşanan çökme sonucu yolda çatlak oluştuğu ve belediyenin gerekli müdahaleyi yaptığı ifadeleri de hem haberimizde hem de belediyenin açıklamasında bulunmaktadır. 

3-Bozüyük Belediyesi’nin bahsettiği üzere ‘Hal Projesi çöktü’ başlığı herhangi bir algı maksadı taşımamaktadır ve bir gazetecilik refleksidir. Kamuoyuna yönelik algı yapmaya çalıştığımız düşüncesi gerçeği yansıtmamaktadır. 

4-Gazetemizde yer alan haberlerle ilgili konunun muhattabı kişi veya kurumlar açıklama yapma, cevap verme hakkına sahiptir. Dolayısıyla milletin parasıyla notere para verip ihtarname çekerek düzeltme metni talep etmenin israf olduğunu, kaynakların etkin kullanılmasının memleketimizin ve ülkemizin faydasına olacağını hatırlatırız. 

5-Tüm bunların yanı sıra CHP’nin eski genel sekreterlerinden İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in geçtiğimiz dönemde kullandığı ‘İlk işimiz bu kirli gazetelere (muhalif gazeteleri kirli gazete olarak görüyor) el koymak olacaktır” ifadesinden hareketle, CHP’nin basını susturma politikasına Bozüyük Belediyesi’nin de dahil olduğunu görüyoruz. Yasal yollara başvurarak ‘Had bildirilecekmiş’ gibi algı oluşturacak cümleler sarfedilmesini de CHP’nin basını susturma politikalarından birisi olarak değerlendiriyoruz. Şu unutulmasın her ne kadar CHP Türk adaletine güvenmediğini defalarca açıklasa da bizim güvenimiz tamdır.

Takdir kamuoyunun…

Bu haber toplam 5731 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.