'YAŞA TAKILANLAR KÖYLERE DÖNSÜN'

'YAŞA TAKILANLAR KÖYLERE DÖNSÜN'

Bozüyük Kurtköylüler Dernek Başkanı İbrahim Arabacı: 'Emeklilikte yaşa takılanların acilen emekli edilip köylere dönüşünün sağlanması gerekiyor'...

A+A-

Bozüyük Kurtköylüler Dernek Başkanı İbrahim Arabacı: 'Emeklilikte yaşa takılanların acilen emekli edilip köylere dönüşünün sağlanması gerekiyor' dedi.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Arabacı, köylerimizin canlanması adına emeklilikte yaşa takılanların köylere dönüşünün sağlanması gerektiğinin altını çizerek şunları dile getirdi: '8 Eylül 1999 yılında çıkarılan emeklilikle ilgili kanunu geriye dönük işleterek bizlerin haklarını gasp ettiler. Hakkımızı aradığımızda da erken emeklilik diyerek bizi laf cambazlığı yapıyorlar. Bunun zararları ise köylerimizde çok belirgin şekilde hissediliyor.
Köy halkı emeklilik yaşının uzamasından dolayı köylere dönüşlerini durdurdu. Hatta köyde yaşayan vatandaşlar beldelere, ilçelere, şehir merkezlerine göç etmeye başladılar. Tarımdan anlayan kesim köylerde kalmadı. Hatta acı göç dediğimiz, tarlasını, evini, arsasını satarak köyleri terk etmeye başladılar.  
Kendi köyüm Kurtköy'de 18 Nisan 1999 seçimlerinde 826 seçmen vardı. O dönem bizler bu seçmen sayısının az olmasından yakınıyorduk. Hatta köyden göçü nasıl durdururuz diye tartışıyorduk. 24 Haziran 2018 seçimlerine baktığımız zaman ise Kurtköy'de 263 seçmenin oy kullandığını görüyoruz. Bu demek oluyor ki, 10 sene sonra köylerimizde insan kalmayacak. Bozüyük'te Kurköylü seçmen sayısı 1428 kişi. Bu rakam aslında her şeyi özetliyor. Sadece Kurtköy'den Bozüyük'e verdiğimiz göç sayısı ortada.

kurtkoyluler-(5).jpg
Bu nedenle; emeklilikte yaşa takılan, tarım ve hayvancılıktan anlayan arkadaşlarımızın, kalabalık gruplar şeklinde köylere dönüşü sağlanması lazım. Bu da nasıl olacak? Tarımdan ve hayvancılıktan anlayan kesimin, hemen emekli edilip, köylere dönüşünü sağlayıp, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine ivedilikle başlamaları lazım.
Şimdi emeklilikte yaşa takılanlar dendiği zaman hemen maliyet hesaplamaları yapılıyor. Ben kendim basit bir şekilde hesap yaptım. Şöyle ki; şuanda bir köyde 1 senede 10 ton mazot harcandığını varsayalım. Emeklilikte yaşa takılanların köylere dönüşünü sağladığımız zaman bu harcanan mazot miktarı kat kat artacak. Buda devletin bir köyden almış olduğu vergi miktarını yükseltecek. Bu örnekler çoğaltılabilir. Fakat burada önemli olan kısım ülkemiz tarımının çok acil bir şekilde canlanması lazım. Çünkü şuan da tarımdan anlamayan köy işlerinden uzak bir nesil yetişiyor. Bu neslin de köylere dönüşü emeklilikte yaşa takılanların köye dönüşüyle olacak. Çiftçilik babadan çocuğa devam ettirilen bir meslek. Böylece çiftçiliğin devamlığı sağlanmış olacak.
Bu yüzden emeklilikte yaşa takılanların acilen emekli edilip köylere dönüşünün sağlanması gerekiyor. Bu durum siyaset üstü bir durumdur. Bunun seçimlerde oy kazanmak için yapılacak bir propaganda olmamasını diliyorum. Siyasi partilerimizin bu problemi çözmelerini bekliyoruz. Bu konuda Bozüyük Kurtköylüler Derneğimize gelerek görüşlerinizi ve düşüncelerinizi dinlemeye de hazırım.' dedi.

 


Bu haber toplam 3655 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum